Fredsgala på Örebro Slott

ÖREBRO För att fira den första fredsdagen i Örebro så bjöd 1,6 och 2,6 miljonerklubben tillsammans med Yennenga Progress med flera arrangörer in till en fredsgala på Örebro slott. Kvällen gick i sångens och musikens tecken, men målet var att inspirera till fortsatt fredsarbete.

 

Skymningen har lagt sig över Örebro, men i Rikssalen på Örebro Slott är det fest, en fredsgala med drygt 140 gäster. Kvällens värdinna är Alexandra Charles och till sin hjälp har hon Marika Griehsel och Stina Berge.

 

Först blir det lite mingel då tjejer från Kulturskolans stråkkvartett bjuder på vacker musik. Målet med fredsgalan är att inspirera till fortsatt fredsarbete och att allt överskott går till uppbyggandet av ett center för kvinnohälsa. Kvällens hedersgäst Denis Mukwege är chefsöverläkare och gynekolog och arbetar i krigshärjade regionen Kivu i Demokratiska republiken Kongo. Tillsammans med sina kollegor har han behandlat över 40 000 människor som överlevt våldtäkt. Med till Sverige och fredsgalan är också Beatrice Konkobo Yameogo, barnmorska på Yennenga Progress förlossningsklinik i Burkina Faso.

 

Efter mingel med fördrink och snittar öppnas dörren till Rikssalen där borden står dukade. När alla intagit sina platser serverades en festmiddag bestående av Hjälmargös med tillbehör.

Kvällen var som en stor Nobelfest – när det var dessertdags släcktes alla lampor och serveringspersonalen kom in med glass som var försedd med brinnande bloss. En riktigt stämningsfull och festlig servering!

 

Under kvällen bjöds det på mycket sång och musik som också hade anknytning till fjolårets Nobelmiddag då Divine Opera Trio gav konsert med de tre skönsjungande operasångerskorna Caroline Gentele, Gabriella Lambert och Jacqueline Miura. De tog gästerna med in i operans förtrollande värld. Även sångerskan Lill Lindfors medverkade i konserten.  För musiken svarade Henrik Måve piano, Mats Norrefalk gitarr, Hans Backenroth bas och Jocke Ekberg trummor. Under kvällen medverkade också Edo Bumba.

 

Bland gästerna som höll tal fanns bland andra nya ärkebiskopen Antje Jackelén.

Det blev en fin FN-dag med fredskonferens och fredsgala som länge kommer att finnas kvar i de många åhörarnas minne och med önskan om att det ska bli en tradition.

 

Inger Persson
Journalist


På fest i sitt eget slott var landshövding Rose-Marie Frebran som här ses med
Bengt von Hofsten och kvällens värdinna Alexandra Charles.

 


En stråkkvartett från Örebro Kulturskola bjöd på musik.

 


Här möttes Katrin Säfström, Lillemor Säfström samt Antje Jackélen med maken
Heinz Jackélen.

Foto: Inger Persson