Migrän – mångas huvudvärk

Många får migrän redan som barn och det kan vara en livslång plåga. Men det finns mycket god hjälp att få – både genom läkemedel och yoga. Att migrän är ett problem för kvinnor i alla åldrar blev tydligt under vårt seminarium tillsammans med Migränförbundet den 13 oktober i Stockholm där även många yngre kvinnor deltog.

I publiken fanns Lena Sjölander och Elisabeth Wingård som båda haft migrän sedan barndomen.
 – Vi fick informationen via Migränförbundet och är glada för detta tillfälle att få ställa frågor.

Marie Sundberg från Migränförbundet berättade om den pågående kampanjen ”Erkänn migrän” som startade i september och som vill göra migrän synligt och erkänt som en kronisk neurologisk folksjukdom med samma möjligheter och rättigheter för de drabbade som för andra personer med kroniska sjukdomar.

Är patientens huvudvärk också doktorns huvudvärk? Jaan Albo, neurolog vid Vällingby läkarhus berättade att cirka en miljon svenskar har migrän men långt ifrån alla lider av det. Han beskrev hur förlamande och begränsande sjukdomen kan vara och på vilket sätt den påverkar både relationer, yrkesliv och fritid.  Det är vanligt att man har ett migränanfall en gång i månaden och många får då svåra synrubbningar.

 

Fri från migrän

Vid sidan av traditionell medicin har det även visat sig att yoga är ett kraftfullt verktyg för att lindra, och ibland, till och med helt ”bota” från migrän. Per Söder hade många år av migrän bakom sig när han själv började använda sig av yoga just för detta ändamål. Sedan 15 år är han helt fri från sjukdomen och idag jobbar han som lärare i Kundaliniyoga och har utvecklat migränyoga för att förebygga och hålla migrän och spänningshuvudvärk borta.

 

Skicka ett kärleksfullt sms

Vi avrundade kvällen med att rikta blicken med något som berör oss alla – lycka. Psykologen Katarina Blom psykolog och journalisten Sara Hammarkrantz berättade om sin alldeles färska bok ”Lycka på fullt allvar” som beskriver begreppet positiv psykologi. Det handlar inte om att på ett påklistrat sätt försöka tvinga sig att tänka positivt – utan om att värdesätta och känna tacksamhet för det som känns positivt i vardagen. Det handlar mer om att flytta fokus och tillåta sig att glädjas över eventuella positiva lovord – itsället för att älta enstaka negativ kritik.

Skicka ett sms till någon du tycker om och tala om varför han eller hon betyder mycket för dig!

Med denna härliga uppmaning från författarna avslutade vi en kväll med både allvar och många igenkännande skratt. 

 


Jaan Albo, neurolog

 


Per Söder, lärare i Kundaliniyoga

 

Katarina Blom, psykolog och Sara hammarkrantz, journalist

 


Samarbete med Migränföreningen i Stockholms län