MåBra Cafe Kalmar

Nyheten publicerad: 2017-05-04

Den 27:e april och för första gången hade vi i Kalmargruppen möte med en grupp utrikesfödda kvinnor i Kalmar.  De flesta kom från SFI, Curage, Komvux, Gymnasieskolans förberedelseprogram. Kvinnorna kom från olika länder. Vi träffades i kommunhusets konferenssal. För mig som är van vid att föreläsa för vuxna svenska var situationen mycket annorlunda.

En del hade både stora och små barn i barnvagn med sig och tolkar surrade i luften. Jag kan inte precis påstå att Annika Jankell, som var inbjuden för att prata om Lycka, fick ett lugnt föreläsningsklimat.

Hon klarade dock av detta med bravur. Kommunalråd Dzenita Abasa hälsade alla välkomna och visade en film om vår vackra stad. Under tiden åt vi smörgåstårta som Vasaskolans kök gjort och drack kaffe.

Sen berättade jag, undertecknad om 1.6 miljonerklubben och dess verksamhet och målet med att vi samlades här idag. Deltagarna blev också erbjudna att gratis bli medlemmar i 1.6 till detta årets slut. Min plan var att deltagarna skulle samlas i tvärgrupper och prata med varandra om just lycka, men eftersom det blev stor tidsförskjutning innan alla kom och kom på plats, (liknade den akademiska kvarten i Lund), fick vi hoppa över dessa intressanta frågor och i stället koncentrera oss på frågorna:

Hur går vi vidare? Vad önskar ni få hjälp med, kunskap kring, information om?

35 kvinnor satte sig i 7 olika grupper och diskuterade och resultatet

blev:

Grupp 1+2

* Information om kvinnans rättigheter, föräldrarollen, kvinnohälsan.

Bli stark som kvinna.

* Det behövs folk till andra tillfällen.

* Ordna flera tillfällen att träffas och utan tema, för att umgås bara (knytkalas).

Grupp 3

* Vi måste gå utan vidare att lära oss svenska språk, eftersom kunskap är nyckel för allt i livet.

* Vi behöver jobba för att hjälpa andra människor Grupp 4 Skulle maila mig svaret Grupp 5

* Vi behöver mötesplatser för samtal, språkträning och aktiviteter över nationsgränserna, från många länder.

Grupp 6

* Återkommande träffar.

* Svårt att öppna sig för varandra. När man känner sig trygg kan man utveckla sina tankar och önskemål.

* Träffas på samma plats 1 gång i månaden.

* Önskemål om att när vi lärt känna varandra bättre kan gå och träna tillsammans.

Grupp 7

* Vi är alla människor, ska respektera kvinnor och vår hudfärg

* Fred på jorden

* Samlas till sin familj

* Kärlek snälla människor

* Jag har inte varit med om något krig eftersom jag svensk. Min familj och alla ska få var lyckliga, från sjukdom, fattig som rik får vård, skola, omsorg. Miljön skrämmer mig idag. Människan utan kärlek är ej en människa.

Reflektion: Man kan av svaren i några grupper utläsa att det finns kommunikationsbrist och missförstånd om vad som skall diskuteras. Jag borde varit tydligare i frågeställningarna.

Diskussionerna i grupperna var dock livliga.

Vid pennan: Marie-Louise Hagström

Ambassadör för 1.6 miljonerklubben i Kalmar

 

 

 

Blogg: Maria Roswall

Maria Roswall

Hattkryssning, Almedalen och sommar!!!: Vilken underbar försommar vi har fått! Här på kansliet har vi i vanlig ordning hunnit med en hel del, bland annat firade vi in sommaren med en fantastiskt rolig och fin kryssning med M/S Birka. Ali... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaMatkomfortMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABMathem i Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerPeptonic Mediacal ABScandicDermoshopBoehringer IngelheimBig TravelMedilensVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika