Kvinnors hälsa – nya möjligheter

Först ut av Almedalsseminarierna var Kvinnors hälsa – nya möjligheter. På fartyget M/S Sigrid fylldes eftermiddagen av föreläsningar om hjärtsvikt, cancer, osteoporos, demens och kvinnors hälsa i Indien. 

 

Karin Schenck Gustafsson, professor i kardiologi, talade om hjärtsvikt där den nya diagnosen HFpEF är vanligare hos kvinnor än hos män, en diagnos där vi behöver mer forskning och bättre vård. 

 

– Jämlikhet är en självklarhet men vi behöver samtidigt se till att kvinnor och män har olika kroppar som styrs av olika hormoner. Genusperspektiv i forskning och vård är därför av största vikt, sa Karin Schenck Gustafsson. 

 

Hjärtsvikt lätt att missa
Björn Eriksson, biträdande verksamhetschef för Gustavsbergs vårdcentral menade att arbetet som primärvårdsläkare många gånger kan liknas vid ett detektivarbete. Diagnosen hjärtsvikt är lätt att missa. 

 

– Många 80-åringar är trötta och andfådda av naturliga orsaker vilket även är symtom som utmärker hjärtsvikt. Vi läkare behöver bli bättre på att upptäcka sjukdomen eftersom det finns effektiv behandling som räddar liv, sa Björn Eriksson.

 

Hjärtsviktspatienten Marianne Carlde berättade om sin diagnos och vägen till ett bättre liv.

–       Jag är så glad att jag fick snabb hjälp och det som hjälpte mig var både lungvensablation och att kapa förbindelsen mellan förmak och kammare. Det räddade livet på mig. Sedan är det ju så att vi alla ska dö men till dess ska vi leva och ha roligt!

Penilla Günther, riksdagsledamot KD har också varit hjärtsviktspatient och fick diagnosen redan då hon var 43 år.

–       Jag trodde att det var en segdragen influensa som gjorde mig så trött och andfådd. Efter att ha fått diagnosen hjärtsvikt fick jag ovanligt snabb hjälp genom en hjärttransplantation, sedan dess arbetar jag med sjukdomen ska uppmärksamma bättre. Har man fått livet tillbaka måste man också leva, både som politiker och medmänniska.

 

 

Osteoporos är liksom hjärtsvikt svårt att upptäcka men kräver stora kostnader i sjukhusvård. Mattias Lorentzon, professor i geriatrik, tipsade om det nya beräkningsverktyget FRAX som gör det lättare för läkare att upptäcka osteoporos.

–       Här inkluderas riskfaktorer som ålder, låg vikt och längd, rökning och kortisol. Och bara det faktum att vara kvinna är ju en riskfaktor för Osteoporos.

 

I paneldebatten som följde diskuterade Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör, Helen Eliasson, vice ordförande Regionstyrelsen, Marianne Fransson, Regionråd och Anna Starbrink, Sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.    

 

 

Rätten att välja cancervård

Siv Schalin, VD för det finländska privata cancersjukhuset Docrates talade om patientens rätt att välja cancervård.

–       Den nationella vårdgarantin uppfylls inte alltid. Alla får inte träffa specialistläkare inom 90 dagar. Men med EU-direktivet om patientrörlighet från 2013 kan patienten välja mer fritt.

 

 

 

Wilhelmina Hoffman, överläkare och direktör för Svenskt
demenscentrum talade därefter om att demens borde bli mer högprioriterat och få bättre status i samhällsdebatten.

–       Demens är en växande utmaning både i Sverige och i världen i och med att vår befolkning lever allt längre. Om vi uppmärksammar i tid går hjärnans sjukdomar att behandla och patienterna kan leva både ett bättre och längre liv.

 

 

 

 

Veckans första Almdalsseminarium avslutades med att Charlotte Bohman från Hand in Hand Sweden berättade om vårt gemensamma projekt för att förbättra kvinnors hälsa på den indiska landsbygden, Womens Health Movement.

Det indiska inslaget under seminariet  gästades också av Parul Sharma, människorättsjurist. 

–          Nu slår indiens kvinnor tillbaka! Kraften kommer inifrån, sa Parul Sharma och illustrerade med en berättelse om hur coaching av förstagångsföderskor och utbildning leder till både friskare barn och starkare kvinnor. 

På scen tackade Parul Sharma även ja till att bli ny ambassadör för 2,6 miljonerklubben – något vi blev mycket glada
och stolta över. Paula Ternström avslutade med att berätta om sina intryck som 2,6- ambassadör i Indien och fick med hela publiken i Bollywooddans.