Seminarium i Norrköping: mindfulness och framtidens äldreliv

Livsglädje utan stress

Inför en fullsatt sal genomfördes ett seminarium i Norrköping i slutet av januari.
Ett av ämnena för kvällen var ”Livsglädje utan stress -så kan mindfulness få ditt liv att lyfta”, ett föredrag som hölls av Cecilia Åkesdotter. Cecilia är civilekonomen som kom till en vändpunkt i livet efter stress och obearbetade traumatiska barndomsupplevelser. Hon berättade sin levnadshistoria kopplat till hur hon fann mindfulness och lärde sig att vara närvarande här och nu. Av Cecilia fick vi lära oss att varje dag tänker vi ca 60 000 (!) tankar – och att 90% av dem är desamma som vi tänkte dagen innan.
Vi gjorde också pröva på en liten övning som går ut på att stanna upp här och nu.

Bältros och vaccination

Lars Hagberg, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin, föreläste om bältros. Han inledde med att kort beskriva vikten av vaccination för att sedan övergå till information kring sjukdomen. Bältros är en virusinfektion, ett vattkoppsvirus. I Sverige har vi ingen vattkoppsvaccination och många har haft vattenkoppor utan att egentligen veta om det. Ca 25% av dem som haft vattenkoppor får bältros. Om man vaccinerar sig mot bältros minskar risken att drabbas av sjukdomen med 50 %.

Ett friskare äldreliv för en åldrande befolkning

Siste föreläsare för kvällen var Anders Carlsson från Hälsans Nya Verktyg. Anders berättade om ny teknik för ett friskt och självständigt äldreliv. Man vet att mellan år 2020 till år 2030 kommer antalet 80-åringar att öka med ca 300 000. Man vet också att under samma period kommer vårdkostnaderna att öka med 20% och omsorgskostnaderna med 40-50% – om man inte gör någonting åt detta.
Anders visade på flera exempel som gör att vi kan bo hemma längre och klara oss mer själva. Vi kan till exempel via mobiltelefonen få kontakt med läkare som också kan se den äldre och göra en snabbare bedömning om läget. Mycket teknik utvecklas i Sverige men intresset från svensk sida är enligt Anders tyvärr inte alltid så stort. Däremot säljs mycket teknik till andra länder.

Det blev en härlig kväll med mycket frågor från publiken. Alla som var där fick också en burk Litomove, ett nyponpulver som bidrar till rörliga leder.

 

Wivi-Ann Heurlin-Krantz, 1,6 miljonerklubbens representant i Östergötland

 

Anders Carlsson berättade om den östgötska tillväxtsatsningen Hälsans nya verktyg – om idéer och ny teknik för ett friskt och självständigt äldreliv.

 

Cecilia Åkesdotter föreläste om mindfulness och gav konkreta verktyg för hur man uppnår ökad livsglädje utan stress.

 

 

Ett tänkvärt citat av Ingrid Bergman fanns med i Anders Carlssons presentation om ett friskare och mer självständigt äldreliv.

 

1,6 miljonerklubbens representant i Östergötland, Wivi-Ann Heurlin-Krantz, var värd för kvällen.