Fantastiska dagar med kvinnligt fokus

Nordiskt Forum 2014

För första gången medverkade vi på Nordiskt Forum – Nordens största jämställdhetskonferens. På plats fanns många kända namn inom politik, näringsliv och kultur – Carin Götblad, Gudrun Schyman, jämställdhetsminister Maria Arnholm och författaren Mian Lodalen – för att bara nämna ett fåtal. Och vem kunde passa bättre att inviga konferensen än världens första kvinnliga president – Vigdís Finnbogadóttir?

I fyra intensiva dagar myllrade Malmös mässhallar av cirka 20 000 besökare från hela Norden och även många andra länder. Föreläsningar om jämställdhet, våld mot kvinnor, diskriminering och mycket mer blandades med musik- och dansuppvisningar. Allt med det nordiska samarbetet som den röda tråden.

Girls just wanna have fun

Det var inte bara föreläsningar och allvarliga ämnen på Nordiskt Forum. Vi hade kul också! Vem kunde passa bättre att inviga konferensen och kvällens konsert än världens första kvinnliga president? Vigdís Finnbogadóttir – Islands första kvinnliga president invigde Nordiskt Forum med en fantastisk konsert. Den norska sångerskan Ane Brun, Arja Saijonmaa och Adée var några av de artister som fick luften att vibrera och golvet att skaka.

Stämningen steg ytterligare några decibel när allsången – och den spontana dansen drog igång. Till älskade låtar som I will survive, och Girls just wanna have fun – dansade tusentals kvinnor och män på Malmö Arena. Vilken girl power!

Nordiskt Forum hade börjat!

20 år sedan sist

Nordiskt Forum i Malmö är första konferensen om kvinnors rättigheter sedan FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking 1995. Nordiskt Forum Malmö – New Action on Women’s Rights arrangeras av organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Konferensens program grundar sig i FN:s Kvinnokonvention, Pekingdeklarationen och Handlingsplanen från Peking

Jämställdhetsministrar på plats

På plats fanns de nordiska jämställdhetsministrarna som den sista konferensdagen diskuterade framtidens utmaningar. Nordiskt Forum överlämnade krav till de nordiska ländernas regeringar – bland annat om finansiellt stöd till kvinnorörelsens organisationer från regeringarna och om kvinnors rätt till heltid.

Vad gjorde vi där?

Självklart ville vi vara på plats på Nordens största kvinnokonferens! Vi hade egen monter och bjöd in till två seminarier. Vi träffade ordförenden i våra nordiska systerföreningar och knöt kontakter för framtiden.

På torsdagen bjöd vi in till seminariet Leva – Lära – Nära. Livsstilskurs för nyanlända – nyckel till integrering och gemenskap.

Vi drog 2012 igång ett unikt projekt för att sätta fokus på nyanlända kvinnor genom att i dialogform undervisa i hur de får ett bättre liv i sitt nya land, med fokus på hälsa. Under livstilskursen får de viktig information om hur Hälso- och sjukvården fungerar – till exempel vart man vänder sig för att få vård, preventivmedelsrådgivning och hur föräldrarollen ser ut i det svenska samhället. Varje omgång består av två timmar i veckan i fem veckor. Hittills har drygt 200 kvinnor gått kursen med 12 omgångar i Södertälje och 10 omgångar vid Angereds närsjukhus.

Solvig Ekblad, psykolog och projektledare för Livstilskursen berättar att deltagarna tycker att de har fått mycket matnyttig kunskap – trots den korta kurstiden. Många kvinnor upplever en ökad trygghet genom kursen. De vet vart de ska vända sig i olika typer av situationer.

Suha Snouno och Soraya Ahmedzai är två av kursdeltagarna som berättade om sina erfarenheter. De var eniga om att kursen hade hjälpt dem att landa i sitt nya hemland och gett användbar kunskap om hur samhället fungerar. De tror båda att det finns ett starkt behov av en fortsättningskurs.

Lars-Olof Larson är överläkare vid Angereds närsjukhus och har varit en av kursledarna i Angered som är ett område med cirka 50 % invandrare. Han har genom sin långa erfarenhet träffat många patienter från just denna grupp som trots stark drivkraft och hög utbildning inte lyckats hitta jobb och som blivit deprimerade och hamnat utanför samhället på olika sätt.

– Jag har sett så många mäniskor vars liv har ”cementerats”. De blir deprimerade och frustrerade eftersom de inte riktigt vet hur de ska komma vidare och här gör livstilskursen stor nytta.

Vid Angereds vårdcentral har även Integrationspolisen i Göteborg haft en aktiv roll i livstilskursen. Robert Björklund och hans kollega Mira Bourmann deltog från Integrationspolisens sida i livstilskursen och informerade om vart man kan vända sig om man blir utsatt för psykisk eller fysisk misshandel, om våra kvinnojourer och om vilken hjälp som finns att få av polis, socialtjänst och sjukvård.

Att både deltagare och initiativtagare är mycket nöjda var lätt att konstatera och alla var eniga om behovet av en fortsättning. Livstilskursen är ett samarbete mellan 1,6 & 2,6 miljonerklubben och Karolinska Institutet, Västra Götalandsregionen (Angereds närsjukhus) och Europeiska Integrationsfonden. Det är ännu inte bestämt om det blir någon fortsättning på kursen.

Seminariet avslutades med ett helt annat ämne. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, pratade om östrogenets betydelse för vår aptit och om fetman som ett ökande hälsoproblem.

På lördagen var det dags för Fly united – Hur bygger vi vår nordiska plattform för kvinnors hälsa i ett internationellt perspektiv

Våra nordiska systerföreningar var självklart på plats under konferensen och under lördagens seminarium var just det nordiska samarbetet fokus. Vi har systerföreningar i Norge och Finland och i Danmark är föreningen under bildande. I Belgien, Tyskland och Ryssland finns nätverk med samma agenda.

Nyamko Sabuni, tidigare integrationsminister och medlem i vår styrelse, berättade om sin långa erfarenhet av att arbeta med jämställdhetsfrågor och hälsofrågor. Idag är hon hållbarhetschef på ÅF och sitter även i styrelsen för Glöm aldrig Pela och Fadime-stiftelsen. Den ohälsa som finns bland många kvinnor idag, är enligt Nyamko, orsakad av faktorer som arbetslöshet, omjämställdhet, stress och våld i hemmet. Hon menar att det finns många gemensamma beröringspunkter mellan de nordiska länderna och vi skulle kunna samarbeta mer kring forskning och sjukvård.

Solveig Mellbye är ordförande i 1,6 miljonerklubben Norge som har funnits i tre år. Även om den norska föreningen är förhållandevis ny har mycket hunnit hända. Även den norska föreningen har en medicinsk expertgrupp och ambassadöret i form av kända kvinnor inom olika områden. I Norge har klubben bland annat valt att jobba med våld i nära relationer där de har ett nära samarbete med Polishögskolan. Klubben har ordnat två heldagar i ämnet. På det senaste seminariet som handlade om trygghet för kvinnor och barn närvarade även prinsessan Mette Marit samt videohälsningar kom från statsminister Erna Solberg och fredspris-nominerade Malala.

Irene Matinpalo är ordförande 1,3 miljonerklubben i Finland som startade i slutet av 2012. Finlands tidigare president Tarja Halonen är föreningens beskyddare och även den finska klubben har ambassadörer i form av välkända kvinnor. Föreningen har redan delat ut forskningsstipendier – bland annat ett i ämnet om vad som kan hända när kvinnor jojo-bantar. I augusti ordnar föreningen en så kallad Nordic walk med stavar.

En motsvarande förening i Danmark är i startgroparna och som representant för den medicinska expertisen hade vi bjudit in danska Hanne Tönnesen som arbetar som läkare i Lund. Hon berättade om sin forskning inom förebyggande folkhälsa och om vikten av att till exempel vara rökfri för att uppnå bästa resultat vid vissa typer av operationer. Samma sak gäller alkohol där en överkonsumtion kan leda till sämre behandlingsresultat.

Lisa Juntti-Berggren är överläkare på kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska universitetssjukhuset, och sitter med i vår medicinska expertgrupp. Lisa berättade om diabetes som ett ökande folkhälsoproblem – och att diabetes är en ”jämställd” sjukdom med en jämn fördelning mellan män och kvinnor- Oroväckande är dock att vad man kallar fetma kryper allt längre ned i åldrarna. Men balans är viktigast av allt menar Lisa.

– Unna dig goda saker – men även nyttiga. Livet ska inte vara tråkigt!

Från Bryssel kom Elizabeth Hammer, EU-koordinator och vår kontaktperson i Bryssel. På Elisabeths inbjudan har Alexandra och representanter från den medicinska expertgruppen varit där vid flera tillfällen och föreläst om hälsofrågor på EU-kommissionen. Målet är att det nätverk som nu finns i Bryssel ska landa i en förening även där.

Let’s fly united!

 

Alexandra Charles föreläste om jämställd vård och hälsa          Foto: Leone Milton

 

Fly united! med Hanne Tönnesen, Lisa Juntti-Berggren, Irene Matinpalo, Solveig Mellbye och Elisabeth Hammer.                                                          Foto: Leone Milton

 

Pausgympa                                                                                 Foto: Leone Milton

Lillemor Carlsson, Monica Wängerud och Cecilia Grave            Foto: Leone Milton

 

Det var många som besökte oss i vår monter på Malmömässan

Foto: Leone Milton

 

Foto: Leone Milton

 

Foto: Leone Milton

 

Alexandra Charles, Soraya Ahmedzai och Suha Snouno på seminarium om Livsstilsskursen

Livsstilskursen. Suha Snouno, Charlotte Erlanson-Albertsson, Alexandra Charles och Solvig Ekblad

 

Lars-Olof Larson, Soraya Ahmedzai och Lillemor Carlsson

 

Snart är det Alexandras tur att inta scenen!

 

Alexandra föreläste om 1,6 miljonerklubbens arbete

 

Cecilia Grave, Gerda Strömberg Nielsen, Lillemor Carlsson och Monica Lauterbach-Olsson är alla kontaktkvinnor för 1,6 & 2,6 miljonerklubben

 

Carina Sörensen, ekonomichef, och Christina Nilsson, kontaktkvinna i Malmö