IBS – kostfiber av bönor hjälper Jenny

Jenny Östling, har alltid haft problem med magen. När hon flyttade från Strängnäs till Stockholm för att jobba i restaurangbranschen fi ck hon IBS, Irritable Bowel Syndrome.

 

– Det var väldigt stressigt på jobbet, man åt på stående fot och avbröt sin lunch och så vidare, berättar hon.

Magbesvären tilltog. Hon fi ck anfall med akut magknip, kallsvett och uppblåst och svullen mage. Anfallen kom tätt. Dessutom var hon ständigt hård i magen och gick därför sällan på toa. Hon tröttnade på att äta magkatarrstabletter som inte hjälpte henne.

– Det blev en ond cirkel för mig.

Jenny Östling beskriver sig som en aktiv tjej som har svårt att sitta stilla. Hon är social och gillar att hitta på saker; gå ut och dansa, fi ka och annat. Men i och med att magbesvären eskalerade märkte hon att hon blev hämmad socialt och kände sig obekväm till mods.

– Det satte sig på psyket när jag blev dålig. Jag kände inte igen mig själv, minns hon.

 

Hon gick till företagshälsovården.

– Jag fick göra alla möjliga undersökningar; gastroskopi, koloskopi, glutentest, laktostest och avföringsprov, men de hittade inget fel på mig.

Efter många år av utredningar på Karolinska Universitetssjukhuset fick hon slutligen diagnosen IBS, Irritable bowel syndrome. Det var skönt att äntligen få veta vad som var fel med magen, men det var också tungt.

– Jag hade läst mycket själv om det och visste att det inte finns bot. Man har stressat sönder sin mage. Jag tror att stress kan göra en bra mycket sjukare än en tror. Det borde lyftas fram mer, att man kan faktiskt bli sjukskriven av stress för att kroppen säger ifrån.

Jenny Östling har själv inte behövt vara sjukskriven, men har varit hemma från jobbet när det har varit som värst, hon har behövt kräkas eller har behövt sitta länge på toaletten. Eller återhämta sig flera timmar efter en magundersökning. Genom åren har hon upplevt att man är utlämnad att klara sig själv genom självhjälp. Så hon betonar hur viktigt det är att försöka bena ut vad som är bäst för en själv. Och så har hon bytt jobb, numera är hon ekonomiassistent. Det är ett lugnare jobb med regelbundna tider och vanliga raster då man kan sitta ner.

 

Blandar sina dieter

Jenny Östling har varit mycket noga med att kolla upp kosten, eftersom kolhydrater har varit ett stort problem för henne och även för mycket fi brer. Fet kost fungerar bra för henne och numera äter hon en blandning av GI- och LCHF-kost.

– Det är viktigt att försöka lära sig hur magen och tarmarna fungerar. Vissa gånger har det fungerat bra att äta vissa saker, andra gånger har det inte alls fungerat. Vätskeintaget är något som hon har behövt öva sig i; för att komma fram till hur mycket vatten som är lagom att dricka, så att det varken blir för mycket eller för lite. Vardagsmotion står högt på listan över det som hon prioriterar.

– Jag brukar tänka på sådana enkla saker som att ta trapporna och gå hem från mataff ären. Röra på mig även när jag har ont. Så det finns en rad vardagsknep att ta till för att hantera sjukdomen.

Jenny Östling har testat en lång rad produkter som bulkmedel, matsmältningsenzymer och så vidare, och för några år sedan hörde hon talas om kostfi berprodukten Sunwic och bestämde sig för att testa.

Sunwic är en vattenlöslig kostfi ber av bönor från den indiska baljväxten guar. När preparatet når tarmen ökar antalet mjölksyrebakterier och näringsriktiga fettsyror, vilket stärker tarmväggen. Detta hjälper magen att fungera som den ska och man kan få mer regelbundna toalettvanor. Den säljs på apotek och i hälsokostbutiker, löses i vatten och dricks en gång om dagen.

– Jag märkte snart skillnad. Jag är inte lika uppkörd och svullen längre. Jag får sällan knipanfall och går oftare på toaletten; och hon har också mycket mindre gaser i magen än förut. Det innebär en stor lättnad för henne att känna sig mindre uppblåst. Livet har helt enkelt blivit lättare