Onödiga missförstånd

Hej där mitt i sommaren! Hoppas du har/har haft eller kommer ha några härliga, soliga och lagom lata dagar att hämta kraft på! Och att du och din partner (om du lever i en relation) får landa och hitta ett skönt sätt att kommunicera på när inte livet bara rusar på. Kommunikation är ju inte alltid enkelt! Framförallt när det är mycket i livet att hantera och man känner sig stressad.

Och framförallt också mellan två parter som är olika både gällande referenser och preferenser och som tycker att det är viktigare att ha rätt än att komma fram till en harmonisk lösning. Där är det många som hamnar – gång på gång! Kommunikation mellan man och kvinna kan ibland vara en rejäl utmaning eftersom de flesta av oss agerar som om att förståelsen i kommunikationen mellan könen kommer per automatik… Det vet de flesta dock – att det gör den inte! Vi ÄR inte samma, vi tänker inte samma, vi utgår oftast från väldigt olika ”sanningar” men det betyder inte att det är dåligt. Det betyder bara att det ÄR. Och ju mer vi anstränger oss för att hitta ett sätt att hantera olikheterna mellan oss med respekt och som en tillgång, inte ett hot eller ett problem, ju mer harmoni kan vi skapa i våra relationer.

Många gånger uppstår missförstånd, som sedan lägger sig till grund för konflikter som ibland kan utvecklas till rena katastrofer. Den kan klart mildras, eller till och med utrotas och ett sätt som man kan tillämpa är att ställa kontrollfrågor.

Grundinställningen behöver först vara dock, – att det finns ett genuint intresse för att förstå varandra. Det är faktiskt något som man har allt att vinna på ta upp och ha en dialog om med sin partner – när man inte är inne i en konflikt. Utan man har allt att vinna på att vara pro – aktiv och ha en dialog när man mår bra med varadra. Många gånger hoppas detta tyvärr över. Framförallt i en konflikt. Då handlar det oftare om att bevisa att den andre har fel och man själv har rätt – utan någon som helst vilja till förståelse för hur den andre ser på saken. Kontrollfrågorna kan hjälpa till här.

När man hamnat i ett läge där man tycker att ens partner just sagt något som är helt uppåt vägarna. Något som kanske är sårande, som gör en förbannad eller som man tycker är hål i huvudet på något annat sätt, är ett hett tips – innan man reagerar med fullt utspel, att ställa en kontrollfråga. När du säger så där tolkar jag det så här, – xx. Var det så du menade? För många gånger kan det vara vår egen tolkning av vad de sa som ställer till det. Ofta också i kombination med att vår partner kanske inte heller valt det bästa sättet att säga det på.

Detta bör man dock ha kommit överens om att båda vill lära sig tillämpa, så det finns en vilja från båda parter att hantera sina konflikter bättre, så att den andre som får frågan inte väljer att bemöta den med t ex, – ÄR DU HELT DUM I HUVUDET??? Var fn fick du det ifrån?? Jag sa ju xx, ska det vara så svårt att förstå… typ… Utan om kontrollfrågan känns helt feltolkad, så har man då en chans att försöka förklara det man menar från en annan vinkel – TILLS motparten förstår. Det behöver inte alltid vara något roligt att höra, det kan ju fortfarande vara av negativ art, men man säkerställer att man förstår varandra och inte tolkar varandra utifrån sina egna referenser och preferenser. Vi har ju ALLA en egen karta som vi navigerar efter och den ser väldigt sällan, förmodligen till och med aldrig ut som någon annans. Om vi bara förstod det, så skulle vi inte utgå ifrån att folk runt oss nödvändigtvis ser och uppfattar livet på samma sätt som vi gör. Ju fler kontrollfrågor vi ställer gällande saker som känns viktiga för oss att förstå – inte tolka, ju bättre och harmoniska relationer får vi.

Detta behöver man öva på – igen och igen, tills det sätter sig i ryggraden. Kanske denna sommar är den bästa tiden att börja?! Lycka till!

With Love/Lili

 

Kommentarer