Om Alexandra Charles och 1,6 & 2,6 miljonerklubben

Alexandra Charles

 

För vissa är Alexandra Charles främst känd för att hon under 20 år startade och framgångsrikt drev Alexandras – Sveriges första internationella nattklubb/diskotek. Sedan 1997 brinner Alexandra för kvinnors hälsa och jämställd forskning och vård genom 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

 

1997 inspirerades Alexandra till att bilda den ideella kvinnohälsoorganisationen, 1,6 miljonerklubben. Hon fick idén efter samtal med kardiologen (senare chef för Centrum för Genusmedicin) Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättade om hur mansdominerad forskningen var och att kvinnor diskriminerades i vården.

För att förbättra kvinnors livskvalité genom god hälsa samlade Alexandra ett antal kända kvinnor till en dammiddag. Med gemensam röst började de sprida information om att ytterligare genusperspektiv behövs i medicinsk forskning. De startade 1,6 miljonerklubben – för kvinnors hälsa och jämlik vård och forskning. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Föreningen växte snabbt och fick stor uppmärksamhet.

15 000 medlemmar och internationella systerföreningar 
Nu har föreningen cirka 15 000 medlemmar med ett rikstäckande nätverk och internationella systerföreningar i bland annat Norge, Danmark, Finland, Island och Tyskland.

2008 inkluderades de yngre kvinnorna från 25-45 år och 2,6 miljonerklubben bildades med samma mål, för kvinnors hälsa. Runt om i landet finns även ett stort nätverk av kontaktkvinnor och ambassadörer, som representerar föreningen lokalt. 1,6 miljonerklubben har även systerföreningar internationellt i Norge, Finland, Danmark, Island och Tyskland. I Ryssland och i det senaste tillskottet – Sydafrika, finns det lokala nätverk. Tillsammans skapar de en stark röst för kvinnors hälsa genom hela livet, runt om i världen. 

Utmärkelser och böcker
Alexandra Charles och 1,6 miljonerklubben har fått flera utmärkelser. 2005 fick 1,6 miljonerklubben Nationalencyklopedins kunskapspris ”för sitt arbete med att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor och organisationens verkan för ett holistiskt seende gällande kvinnohälsofrågor”.

2015 fick 1,6 miljonerklubben HM Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band. 2018 beslutade regeringen att tilldela Alexandra Charles von Hofsten medaljen Illis quorum meruere labores i guld av åttonde graden för sitt arbete med kvinnors hälsa. 

Alexandra Charles och 1,6 & 2,6 miljonerklubben deltar även i många andra sammanhang i samhället där kvinnors fysiska och psykiska hälsa diskuteras. Hon är ambassadör för Star for Life – ett utbildningsprogram som finns i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka. Alexandra Charles är även aktiv i välgörenhetsorganisation Stadsbrudarna sedan mitten av 70-talet.

Sedan 1986 har Alexandra Charles och 1,6 & 2,6 miljonerklubben gett ut sju böcker. Några exempel är Alexandra on the rocks som gavs ut 1986 av Alexandra Charles och Lotta Lewenhaupt. 1992 kom Festboken i samarbete med Magdalena Ribbing. 2015 kom Alexandra Charles självbiografi ut Livet är en dröm. Den senaste boken är Kvinnor & Hälsa – så mycket bättre, där 21 medicinska experter berättar om hur forskningen på kvinnors hälsa har utvecklats sedan 1997 tillsammans med experternas idéer och visioner inför framtiden.

1,6 miljonerklubben är en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998. Vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. 1,6 & 2,6 miljonerklubben samlar in pengar till medicinsk forskning på kvinnors hälsa genom stiftelsen Kvinnor & Hälsa. Organisationen vill införa genusperspektivet fullt ut i medicinsk forskning, medicinutbildning och i vården. 1,6 & 2,6 miljonerklubben arbetar med folkbildning, opinionsbildning och insamling . 1,6 & 2,6 miljonerklubben har  bildat insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa med 90-konto. Stiftelsen delar ut stipendier till forskare som driver forskning med ett genusmedicinskt perspektiv.

Läs mer på www.kvinnorochhalsa.com.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520