Vi måste välkomna de som väljer bort alkoholen

Att träffa människor som drivs av sin ambition att skapa en lite bättre värld, det är något vi brinner starkt för. En av dessa är Moa Gurbuzer, socionomen och familjeterapeuten som bytte karriärsinriktning för drömmen om att skapa världens godaste, alkoholbefriade vin.


Av Maria Roswall, Foto: Johanna Nyholm

 

Hej Moa berätta vad är det du gör? 

–Jag producerar och säljer alkoholbefriade viner och champagne sedan tio år tillbaka. Jag har skapat mitt före tag Oddbird, som idag är den största leverantören av alkoholbefriade viner i Skandinavien.


Du startade Oddbird för 10 år sedan, berätta om vägen hit, vad gjorde du innan? 

–Jag bytte karriär från att ha varit socionom och familjeterapeut till att bli vin makare. I mitt tidigare yrke har jag Jag under många år träffat väldigt många barn och familjer där alkoholkonsumtion varit ett stort problem. Barn som tagit sin tillflykt i bara toppflor från sitt hem, från missbrukande och påverkade föräldrar. Jag har sett hur alkohol och  pressen utifrån att vi SKA fira och vara glada i alkohol, hur detta påverkar och  exkluderar människor som inte kan hantera att bara dricka måttligt. Du vet inte vilka i din närhet som inte kan hantera alkohol – det är den enda drogen som vi alltid måste ha en förklaring till varför vi INTE vill dricka.

Moa funderade länge på hur hon kunde bidra till att ändra detta beteendemönster och kom fram till att vi behöver skapa ett nytt samhälle som inte exkluderar människor eller ser ner på människor som inte dricker alkohol. 

–Vi måste förändra vårt förhållningssätt till alkohol, att det är lika naturligt att inte dricka alkohol som att välja kaffe med eller utan mjölk och där började min resa att hitta den  bästa druvan, att du som gäst ska få en likadan dryckesmeny och få valet ”vill du ha ditt vin med eller utan alkohol”. Det som krävs är att vi skapar ett nytt samhälle som ställer frågan – där är då vi tar bort skammen från att inte välja alkohol. Och där behöver vi kunna erbjuda goda, alkoholbefriade viner. Smakmässigt exakt den samma som
med alkohol. 

Idag finns Oddbirds smakfulla sortiment på Systembolaget och i somras blev det stor succé med projektet Nowhere där Oddbird öppnade en liten restaurang i ett naturreservat söder om Stockholm. Gäster från hela världen kom, och medier i över 30 länder, skrev om projektet som förhoppningsvis kommer att dukas upp även i år!

– Vi var helt oförberedda på det internationella intresset kring Nowhere där personer på andra sidan jorden var beredda att ta sig hit för att få uppleva restaurangen. Det bekräftar att viljan att komma närmare naturen är ett globalt fenomen, säger Moa lyckligt.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520