Valeriana för sömnen

Om Valeriana

Valeriana är en ört som har många fördelar, bland annat att sömnen infinner sig om man inte kan somna. Dessutom är det användbart när man vaknar framåt småtimmarna och inte kan somna om, man får inte den baksmälla som starka sömntabletter kan ge. Det finns i dag flera dubbelblinda placebokontrollerade studier som visar på förbättring både vid en-dos användning och vid upprepad behandling.  Det finns också studier som tyder på god effekt med blandade preparat.

Vänderotsextrakt har också visat sig vara rogivande och ger sömn både hos människor med normal sömn och människor med sömnbesvär.  Flera sömnfaktorer förbättrades, som tiden det tog att somna in, hur ofta personerna vaknade på natten, upplevelsen av inre oro och spänning, samt sömnkvalitet. En studie med 202 patienter som led av sömnlöshet, insomnia, visade att valerianaextrakt, 600 mg dag var lika effektivt som ett sömnmedel som oxazepedam 10 mg per dag, när det togs under sex veckor.  Flera andra studier pekar i samma riktning. Medan vanliga sömnmedel ofta ger biverkningar i form av trötthet dagen efter fanns inga sådana bieffekter av valerianapreparaten. Det finns också lovande studier som visar att kombinations preparat med  valeriana/ citronmeliss, valeriana/kva  eller valeriana/ humle är effektiva.

Valeriana tycks också kunna hjälpa vid tillfällig oro som inför en flygresa eller för att minska stress rent allmänt. Det finns också studier som visar att det kan vara en hjälp för dem behöver ett hjälpmedel under nedtrappningen av rogivande läkemedel eller sömnmedel. Det finns i dag i hälsokostaffärerna 14 godkända naturläkemedel med Valeriana. Katter älskar valerianaörten. Doften av valeriana är oemotståndlig för dem. Hittar de vänderot älskar de att rulla sig bland blommorna.  Visserligen luktar den för en människa mest  svettig träningströja, men inte för en katt. Här har vi kanske förklaringen till kattens härliga sömn…och den mjuka kropp som den får av att ständigt sträcka och stretcha.

Källa: Prosana, nr 3 2006

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520