Vaccin mot fibromyalgi

Ungefär 300 000 svenskar lider av fibromyalgi. Tack vare ett nytt vaccin som stimulerar immunförsvaret kan de nu få hjälp. I en studie på 100 kvinnor blev två tredjedelar av kvinnorna bättre med vaccinet.

Vaccinet som också hjälper mot kronisk trötthet kan betyda en ny behandling för tusentals kvinnor om ett par tre år.

Besvären kan bero på ett stört immunförsvar, menar Olof Zahrisson, läkare och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal. Han har nyligen doktorerat på en avhandling om att behandla fibromyalgi och kroniska trötthetssymptom med ett slags vaccin framställt på döda stafylokock bakterier. Det är en helt ny behandlingsprincip där vaccinet ges regelbundet en gång i månaden för att behandla besvären, inte för att förebygga dem.

Allergier kan ligga bakom

I dag finns fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom som diagnoser. Liknande tillstånd av svårförklarad värk har varit kända länge, men har ibland viftats bort som något psykiskt.

Infektioner, allergier och vissa bristtillstånd kan ligga bakom fibromyalgi.

De flesta i studien hade haft upprepade infektioner, hälften var allergiska mot nickel, vilket kan få immunsystemet ut balans.

Hos en tredjedel av kvinnorna hade vaccinet dock ingen effekt. De som reagerade sämst hade både nickelallergi och var rökare. Tobak, till exempel, innehåller nickel.

Nickelallergier kan förbättras om man undviker nickel och om man slutar röka. En annan, mindre grupp kvinnor blev påtagligt bättre med tillskott av b-vitaminet folsyra kombinerat med vitamin b-12. Det gäller den grupp som har ett ärftligt ökat behov av folsyra och som har påvisad brist.

Hur fungerar vaccinet?

  • Preparatet består av delar av döda stafylokockbakterier som aktiverar immunförsvaret. Antikropparna ökar och det är möjligt att balansen av vissa kemiska ämnen i immunsystemet påverkas.
  • Vaccinet gavs som injektion en gång i månaden i en studie på 800 kvinnor med diagnosen fibromyalgi/kronisk trötthet. Efter ett halvår hade två tredjedelar av kvinnorna blivit bättre.
  • Cirka 150 patienter har nu fått behandlingen som ännu är på forskningsstadiet, och följts upp 3-5 år. Förbättringen har visat sig kvarstå.

Vad är fibromyalgi/kronisk trötthet?

Cirka 300 000 personer i Sverige lider av det. Tillstånden liknar varandra med värk i muskler och diffusa smärtor i kroppen. Man är oftast förlamande trött och har svårt att sova, samt minnes – och koncentrationsproblem. Besvären ska ha funnits minst tre månader innan diagnos kan ställas.

Så här behandlas det i dag.

En kombinerad behandling med låga doser av antidepressiva medel, fysisk träning till exempel i en varmvattenbassäng, och psykologsamtal.

Kognitiv beteendeterapi har positiv effekt.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520