Slaveri - finns det i dag?

Det mest förödmjukande sätt som finns att visa förakt för mänskliga rättigheter är att tvinga en annan människa till underkastelse och penetration.

Detta sker dagligen och stundligen i alla länder, även i Sverige, fast vi inte talar så mycket om det. När det händer inom familjen är det "skämmigt" och göms undan, men vid köp av sex uppstår en dualism. Det talas då dels om den "frivilliga" prostitutionen, dels om människohandel för sexuella ändamål vari man lägger ett tvångsbegrepp, att de utsatta personerna blir behandlade som forna tiders slavar.

Oavsett vilket sätt det sker på, skapas djupa sår hos den utnyttjade kvinnan/flickan; sår som är mycket svåra att läka vid rehabilitering – om de nu är i den lyckliga situationen att de kan få tillgång till sådan.

Uppskattningsvis blir 400-600 personer offer för människohandel för sexuella ändamål per år i Sverige. Av dessa är en del barn och ungdomar under 18 år.

De vanligaste förklaringarna till varför det händer är fattigdom, dålig utbildning och social utsatthet. Idag riktas emellertid blickarna mer och mer på köparna som betalar för sexuella tjänster. Det är stora pengar det handlar om för hallickarna och "handlarna", som oftast är kriminella på flera sätt och arbetar i dolda nätverk med stora resurser.

Här i Sverige arrangeras ofta seminarier och konferenser som på olika sätt belyser människohandelns grymma ansikten. Oftast kostar det stora pengar att arrangera sådana och de som deltar är redan engagerade i frågan. Tänk om lika mycket kunde ges till utbildning för flickor i de länder där rekryteringen är störst.

Sverigeunionen av Soroptimistklubbar driver sedan ett par år tillbaka ett projekt som vi kallar Stop Trafficking. Projektet går ut på att främst hjälpa de flickor/kvinnor som väljer att vittna i domstol här i Sverige. Även sedan de återvänt till hemlandet kan vi hjälpa dem genom våra klubbar som finns i hela Europa. Vi utövar också opinionsbildning och attitydförändringar, dels i egen regi, dels också i samverkan med andra organisationer.

För att hjälpa och för att delta i opinionsbildningen och för att visa att det inte är OK att köpa sex säljer vi det lila protestbandet, som kostar 20 kronor. Det går också bra att ge ett bidrag på bankgiro nr 5391-3836.

 

Inge-Gärd Kihlgren
Samordnare av projektet Stop Trafficking
SverigeUnionen av Soroptimistklubbar

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520