Ont i nacken kan ge kronisk smärta

Axlarna sitter vid öronen, nacken ömmar och ryggen skriker när du reser dig. Nära nog varenda svensk kan mer eller mindre känna igen symptomen.

Rygg och nackvärk är ett allt vanligare tillstånd.

Thorbjörn Johansson, läkare i Uppsala, säger att hans vanligaste patienter är de med ont i nacken och/eller ryggen. Och tillstånden är oftast stressrelaterade, menar han. Han förklarar att smärtor som uppstår i nacken, axlarna och övre delen av bröstryggen oftast orsakats av kombinationen stress och dålig ergonomi.

Stressen omfattar då en mental stress, att alltid ha bråttom och jobba under press, men också en monotoni i arbetssituationen. Att alltid göra samma saker sätter sina spår. Axlarna åker upp och man får en statisk belastning av hela muskelapparaten i området. Då uppstår en syrebrist i musklerna som ger sämre blodgenomströmning och en ansamling av vad man kallar toxiska metaboliter. Det är de som framkallar smärtan. Får den processen fortsätta kan det leda till ett kroniskt smärttillstånd. Alltför ofta tar inte folk de här signalerna på allvar, så länge de står ut med smärtan fortsätter de att jobba.

Mikropausa

Det är viktigt att ta mikropauser, att variera arbetsställningen och arbetet, att låta kroppen slappna av.

Kan smärtstillande mediciner bryta tillståndet?

- Ja, de har sin del i att bryta smärtan. I dag vet vi att en kronisk smärta leder till förändringar i nervsystemet. Nervsystemet börjar generera någon slags egenproducerad smärta. Så det finns en poäng i att bryta det här tillståndet med värktabletter som innehåller ibuprofen, menar Thorbjörn Johansson.

Men det är viktigt att inte dölja eller kamouflera smärttillståndet som då kan förvärras. Det är grundtillståndet som måste åtgärdas

- Smärtstillande mediciner i tablettform kan vara aktuellt vid akuta skador, som till exempel en inflammation i foten eller handen på grund av överansträngning. Då är det bra att kombinera en smärtlindring med en antiinflammatorisk behandling.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520