Hej Fatima Pedrosa Domellöf, professor, överläkare Inst för klinisk vetenskap, Oftalmiatrik Umeå universitet, som driver podcasten Ögonvrån, vad handlar den om?

– Ögonvrån är en podcast som vänder sig till allmänheten med information om synen, ögon och ögonsjukdomar. Många goda råd och tips om det som är vik-tigt att känna till och i de flesta avsnitt har jag en eller flera gäster som är just experter på området och som på ett lät-tillgängligt sätt berättar om sjukdomen, dess symtom och behandlingen.

Kan du ge några exempel?

–Det finns avsnitt om gråstarr, avsnitt om åldersförändringar i gula fläcken, av-snitt om glaukom, även kallat grönstarr och avsnitt om diabetes. Dessa är de van-ligaste ögonsjukdomar och som har tydlig koppling till åldrande. Och det finns en hel del vi kan göra för att upptäcka dem i tid och för att bibehålla bra syn hela livet.

Finns det även avsnitt om sjukdomar som drabbar andra än äldre? T. ex. barnbarnen?

–Absolut! Det finns avsnitt om syn-utveckling hos småbarn, som förmedlar viktiga kunskap om skelningar och be-hov av glasögon, om röda ögon, om allergier, om ögonoperationer för att slip-pa glasögon, för att ta några exempel.

Kan du ge några exempel på akuta ögonproblem och symptom som är bra att känna till?

–Om det händer att synen tex försvin-ner plötsligt bör man söka ögonsjukvård omgående, om man får kemikalier i ögat tex. lut, cement, pulver eller vätska av olika slag, är det viktigast att börja skölja direkt och rikligt med bara vatten. Andra exempel på farliga symptom är om man upplever att det blixtar till inuti i ögat, alltså att man ser snabba starka ljussken eller att man upplever att del av synfältet täcks, att det finns som en skugga eller en gardin och att denna täcker mer och mer av synfältet. Då behöver man också uppsöka ögonsjukvård omgående. Om man börjar uppleva att raka linjer blir krokiga, t. ex. att flaggstången har blivit vågig, så behöver man också söka ögonvård ganska omgående.

Finns det också enkla ögonproblem som är möjliga att behandla själv?

–Jo, så klart. Jag tänker genast på torra och trötta ögon som drabbar så många kvinnor, framförallt efter kli-makteriet och som vi själva kan ta hand om med hjälp av varma kompresser mot ögonlocken några gånger i veckan, allt-så leka spa hemma skulle vi kunna säga. Dessutom kan man använda tårersättningsdroppar som finns receptfria på apoteket. Fråga gärna om råd på apote-ket. Det finns även feta salvor som kan användas till natten och som ger väldigt bra resultat och som är receptfria. De finns mera utförliga råd i podden.

PODCAST ÖGONVRÅN Ni hittar podcasten där podcasts finns, sök efter Ögonvrån.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520