Nyaste hälsomedlet: Nötter!

Solrosfrön är utmärkta att rosta i ugnen och att äta som snacks. De är också fullproppade med nyttiga ämnen, bland annat viktiga fettsyror och vitaminer. Dessutom innehåller de peltin, ett ämne som rensar ut tungmetaller ur kroppen. Överhuvudtaget är nötter och frön bland det nyttigaste kroppen kan få. De kan minska risken för mycket från diabetes till hjärtinfarkt – och märkligt nog tycks vi kunna äta dem utan att gå upp i vikt.

Framförallt är nötter bra för hjärtat

Fyra stora befolkningsstudier visar att folk som äter nötter regelbundet är mer förskonade från hjärt- kärlsjukdomar. Nötter kan minska risken för hjärt- kärlsjukdomar på flera sätt; bland annat påverkar de våra blodfetter gynnsamt. Äter man nötter flera dagar i veckan sänker man kolesterolvärdet med 5-8 procent. Framförallt sjunker det onda kolesterolet, LDL, medan det goda, HDL, som transporterar bort kolesterol från blodbanan lämnas orört, eller höjs något. Effekten kan bero på att de är rika på omättat fett, men de innehåller också växtkolesteroler det ämne som också finns i kolesterolsänkande margariner. Nötter hör troligen till de bästa källorna.

Nötter är också rika på magnesium, ett mineral som är viktigt för skyddet mot hjärt- kärlsjukdomar. Magnesium behövs för att hjärtat ska slå regelbundet och har också en lätt blodtryckssänkande effekt. Vidare är nötterna bra E-vitaminkällor. En halv deciliter sötmandel eller hasselnötter ger hela dagsbehovet. Nötter är ovanligt rika på aminosyran arginin. Från den kan kroppen bilda kväveoxid, ett ämne som får blodkärlen att slappna av vilket på sikt kan minska risken för blodproppar och högt blodtryck.

Kan minska risken för vuxendiabetes

Nyare forskning visar också att nötter kan minska risken för vuxendiabetes, typ 2 diabetes. I en stor amerikansk studie visade det sig att de som åt nötter i någon form under fem av veckans dagar hade 27 procent lägre risk att få typ 2 diabetes i jämförelse med dem som aldrig åt nötter. Jordnötssmör hade nästan samma effekt.140 gram jordnötssmör i veckan minskade diabetesrisken med 21 procent. Risken sjönk successivt med ökad nötkonsumtion.

Det behöver bekräftas i flera studier men det förefaller som om en kost med lite mättat fett men relativt mycket enkelomättat fett är bra för diabetiker, både när det gäller blodsockerkontroll och blodfetter. Nötternas rikedom på magnesium kan också vara positivt för diabetiker. Det finns studier som tyder på att diabetiker som inte klarar av att hålla blodsockret på normal nivå har låga magnesium nivåer.

Smalare av nötter

Alla nötter är feta. De har en fetthalt på 45-75 procent. Ändå gör de inte att vi ökar i vikt på det sätt vi teoretiskt borde med tanke på energiinnehållet. Befolkningsstudier visar inte att folk som äter nötter är fetare än andra. Forskarna har levererat flera tänkbara förklaringar till varför nötter inte tycks öka vår kroppsvikt.

 • Nötter innehåller ganska mycket protein och omättat fett. Dessa näringsämnen har en viss förmåga att öka kroppens ämnesomsättning och särskilt fettförbränningen.
 • Nötter mättar bra och kan göra att man äter mindre av annan mat.
 • Några studier tyder på att nötternas fett är svårt för kroppen att ta upp och att en del försvinner den naturliga vägen.

Även om nötterna inte verkar påverka vikten så mycket är det ändå bra om vi kan minska på annat fett när vi äter nötter. Låt nötterna ersätta godiset, fikabrödet eller snacksen – eller minska på fettet i matlagningen.

En lagom dagsranson av nötter kan vara en halv deciliter, 30-50 gram. Av valnötter, som är lättare och spretigare, är en deciliter lagom.

Så här använder du nötter i matlagningen

 • Strö hackade nötter över salladen istället för att använda dressing. Pinjenötter, cashewnötter eller valnötter blir jättegott. Pinjenötterna behöver du förstås inte hacka.
 • Cashewnötter passar bra i pastasallader och kan då ersätta dressing.
 • Nötter passar bra i grytor, inte minst vegetariska. Prova med jordnötter, cashew eller mandlar. Lägg i dem precis före serveringen, annars mjuknar de.
 • Jordnötter är goda att strö över riset.
 • Valnötter passar bra i pastasåser, till exempel med savoykål, matlagningsgrädde och parmesanost.
 • Pröva att strö några grovhackade hasselnötter, mandlar eller pekan-nötter över fruktsalladen. Uteslut grädden. Eller gör en mandel- eller cashewgrädde: mixa cashew eller skållade mandlar med lite vatten.
 • Ersätt en del av matfettet med malda hasselnötter nästa gång du gör en sockerkaka.
 • Gör som i mellanöstern; bjud en skål med blandade nötter och torkad frukt till mellanmålet istället för småkakor. Gott och oändligt mycket nyttigare. Valnötter och pistaschnötter är favoriterna i de här länderna, tillsammans med fikon, dadlar eller russin.
 • Glöm inte valnötterna till ostbrickan! Det är jättegott!

Kom bara ihåg en sak

Känner du den minsta mögellukt från nötterna – släng dem! Mögel på nötterna kan innehålla mögelgifter, aflatoxiner, som misstänks kunna öka risken för levercancer.

(källa: tidningen Hälsa)

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520