Maten som gör underverk med din hälsa

Apelsin

Innehåller mycket hesperitin, en antioxidant som tycks skydda mot inflammationer, infektioner, cancer, hjärtsjukdom och astma. Apelsin är även rik på kolesterolsänkande fibrer, blodtryckssänkande kalium samt folsyra som minskar homocysteinhalten i blodet. Höga homocysteinhalter förknippas med hjärt- kärlsjukdom.

Avokado

Bästa källan till det kolesetrolsänkande ämnet betasiosterol med mer nyttigt enkelomättat fett, fibrer, folsyra, vitamin E kalium och lutein än de flesta andra frukter. Lutein, en antioxidant, skyddar mot gråstarr, andra ögonsjukdomar och troligtvis även mot åderförkalkning och prostatacancer.

Blåbär

Forskare tror att det röda pigmentet, antocyanin, är krutet i detta bär som bland annat tycks hämma brösttumörer. Blåbär hjälper även kroppen att bilda dopamin, väsentligt för minne, koordination och känslor av välbehag. En studie visar att 1¼ dl blåbär per dag kan återställa minne och koordination.

Broccoli

Innehåller två kraftfulla cancerbekämpare: sulforafan och indol-3karbinol. Sulforafan förstör cancerframkallande ämnen du får i dig. Ämnet dödar även magsårsbakterien H pylori som ökar risken för magcancer. Indol-3-karbinol hjälper kroppen att omsätta östrogen och tycks därför skydda mot bröstcancer. I broccoli finns gott om kalium och betakaroten. Bra för hjärtat.

Frisée

Blekgul släkting till endive och escarole. Har mer vitamin A som skyddar synen och immunförsvaret än någon annan sallad och massor av betakaroten, ett cancerbekämpande ämne som kroppen omvandlar till vitamin A.

Fullkornsvete

Alla fullkorn är bra men vete har flera antioxidanter, främst fenoler, än alla andra vanliga gryn. Fullkorn i vardagskosten ger bättre skydd mot hjärtsjukdom, kolon – bröst och prostatacancer. De sammansatta kolhydraterna i fullkornsvete håller blodsockret jämnt och ger mer energi under längre tid.

Grönkål

Sprängfylld med antioxidanter, bland annat betakaroten och lutein som skyddar ögon och hjärta. Liksom kusinen broccoli innehåller grönkål cancerbekämpande svavelföreningar. Ger en energikick, anser entusiasterna, förmodligen tack vare dess stora mängder C-vitamin och fibrer.

Gul ärta

Innehåller mycket genistein, närmare två gånger mer än soja och isoflavone som tycks minska risken för åderförkalkning, hjärtsjukdom och bröstcancer. Ärtan innehåller även gott om fibrer som gör att blodsockret förblir jämnt och energinivån hög.

Honung

Antibiotika, antivirus och antioxidant i ett. När du steker eller kokar kött eller fisk hindrar honungen cancerframkallande kemikalier från att bildas. Bästa sötningsmedlet eftersom det håller blodsockret på en jämn nivå. Men en tesked i dressingen, marinaden eller teet räcker, kalorierna är många.

Ingefära

Rik på plantkemikalier mot cancer, hjärtsjukdom, blodproppar, matsmältningsbesvär med mera. Japansk forskning visar att ingefära minskar brösttumörer, israelisk forskning att ingefärsextrakt motverkar åderförkalkning, amerikansk att den förhindrar nedbrytningen av ledbrosk.

Kakao

Fullt med antioxidanter som slåss mot hjärtsjukdomar och cancer. 4 matskedar kakao plus 14 gram mörk choklad om dagen lär minska kolesterolet och öka antioxidanterna i blodet. Kakaons plantkemikalier tycks hämma tillväxten av tumörer i tjocktarmen. 28 gram om dagen räcker, choklad är trots allt fett.

Körsbär

Innehåller en typ av alkohol som dödar cancerceller utan att skada friska celler. Krymper brösttumörer. I syrliga varianter finns gott om melatonin, ett hormon som är viktigt för dygnsrytmen. Låga nivåer förknippas med Alzheimer. Körsbär innehåller också inulin som visat sig kunna förhindra tarmtumörer hos djur.

Lax

Omega 3 fettsyrorna i lax tycks skydda mot flera cancerformer och lindra symptomen av autoimmuna sjukdomar som astma och ledgångsreumatism. En kost som är rik på fet fisk skyddar hjärtat, bland annat genom att förebygga proppar och normalisera hjärtrytmen. Fisken skyddar också hjärnan, Alzheimers- och demenssjuka har ofta brist på fettsyran DHA.

Linfrö

En av de ytterst få gröna källorna till Omega 3 fettsyrorna. Omega 3-brist har förknippats med hjärtsjukdom, stroke, depression, koncentrationsproblem, hormonella obalanser med mera. Fröna är enormt fiberrika och den bästa källan till lignan ett plantöstrogen som bland annat tycks förebygga bröst- och koloncancer. Kroppen kan bara ta upp nyttigheterna ur krossade frön och linfröolja.

Lök

När forskare jämförde lök och 200 andra födoämnen fann de att löken minskade risken för lungcancer mest. Andra studier tyder på att alliumväxter som lök, purjo och vitlök, minskar risken för bröst-, strup- och magcancer. Lökens kraft tycks komma från antioxidanten quercetin.

Mandel

Ät 70 gram mandel om dagen och minska kroppens kolesterolnivåer och flera andra riskfaktorer för hjärtsjukdom. Mandlar är en bra källa till E-vitamin, magnesium, fibrer och enkelomättat fett – allt bra för hjärtat

Olivolja

Till skillnad från andra oljor har olivolja massor av enkelomättade fetter och antioxidanter (polyfenoler). Oljan tycks skydda mot äggstocks och brösttumörer. Den är en mycket viktig del av Medelhavskosten – mycket grönsaker och fisk – som minskar risken för högt blodtryck och hjärtinfarkt. En tesked ger 100 kalorier så lite räcker!

Pumpa

Främsta källan till alfakaroten, ett ännu starkare anticancerämne än betakaroten som pumpa också är full av. En jättestudie har visat att en kost rik på alfakaroten minskar lungcancerrisken med 63 procent. Vissa belägg finns att pumpafrön förebygger godartad förstoring av prostatan.

Rödbeta

En liten beta har blott 22 kalorier och är en utmärkt källa till B-vitaminet folsyra som skyddar mot hjärtsjukdom och cancer. Folsyra är väsentligt för gravida eftersom det förebygger ryggmärgsbråck hos fostret. Rödbeta tycks även kunna hämma tumörer i hud och lungor.

Soja

I Asien, där soja är varjedagsmat, drabbas en kvinna på 10 000 av bröstcancer. I västvärlden är siffran 1 på 1 000. Vissa forskare tror att proteinet och plantkemikalierna (isoflavoner) i soja ger ett cancerskydd. Soja kan även bidraga till att förebygga hjärtsjukdom, sänka högt blodtryck, och kolesterol, samt lindra och förebygga klimakteriebesvär.

Te

I grönt te finns catechiner som verkar kunna skydda mot bröst- magtrakts- och lungcancer. Svart te innehåller flavonider som minskar blodplättarnas kletighet och risken för hjärtsjukdom. Te skyddar även mot benskörhet; den som dricker te varje dag har ofta högre bentäthet än icke tedrickare.

Tomat

Den som äter mycket tomat får ett bättre skydd mot cancer, särskilt i prostata, lungor och mage. Det förefaller som om ämnet lycopen ligger bakom skyddet. Studier visar även ett samband mellan lycopen och minskad risk för hjärtinfarkt. Kroppen tar lättare upp lycopenet i kokta tomater, från juice, sås och ketchup än från råa.

Tranbär

Dessa bär gör det bokstavligen svårare för bakterier att få fäste i kroppen till exempel i urinvägarna och på tänderna. Cirka 10 timmar efter det att du druckit 2,5 dl tranbärsdryck ( minst 27% juice) varar skyddet. Dessa syrliga bär innehåller massor med fenoler plantkemikalier som hämmar omsättning av dåligt kolesterol.

Valnöt

Den enda nöt som innehåller de viktiga fettsyrorna linol och linolensyra. Linolsyra kan minska risken för stroke, linolensyra risken för hjärtkärlsjukdom. Flera studier visar att valnöt sänker kroppens kolesterol., 56 gram om dagen lär räcka. Nöten är även rik på fibrer och polyfenoler som också skyddar hjärtat.

Vattenkrasse

Högre koncentration av antioxidanter än någon annan grönsak. När rökare åt 56 gram vattenkrasse per dag i tre dagar hjälpte krassen kroppen att rensa ut nikotin visar amerikanska studier. Krassen är dessutom rik på ämnet Peitc som tycks kunna stoppa cancerframkallande ämnen innan de skadar cellerna.

Vattenmelon

91 procent vatten, däremellan en mängd mäktiga antioxidanter, bland annat en karotenoid (färgämnen) som minskar risken för hjärtsjukdom. Innehåller dessutom lättillgängligt lycopen, ett kraftfullt anticancerämne.

Vin

Vitt vin innehåller tyrosol och kaffesyra som bland annat minskar inflammationer och skadliga fria radikaler. Den som dricker måttligt med vitt vin har bättre lungfunktion än den som inte dricker vin. I rött vin verkar det vara polyfenoler som skyddar hjärtat, minskar risken för blodproppar, förebygger hudcancer hos kvinnor hämmar tarmtumörer med mera.

Vitlök

Rå eller tillredd anses vitlök vara cancerhämmande. Många studier visar också att vitlök är bra för hjärtat, den sänker blodtryck, kolesterol och bekämpar infektioner. Krossad dödar den farliga bakterier och svamp, till och med amöborna som orsakar dysenteri.

Ägg

Bra källa till energigivande B-vitaminer. Äggula har hög koncentration av antioxidanterna lutein och zeaxantin som tros förebygga ålderssymptom, bland annat gråstarr. Tills helt nyligen trodde forskare att det kolesterolrika ägget ökade det dåliga kolesterolet i kroppen – nu ser de istället det mättade fettet som boven. Det innehåller ägg bara litet av.

Äpple

Gör du äpplen till vardagsfrukt får du ett bättre skydd mot stroke, hjärtsjukdom, prostata- lung- och levercancer. Äppelkraften kommer från fibrer och flavonider. Juicen har färre fibrer än hela frukten men lär minska skadligt kolesterol lika väl.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520