Frågor från webinar om Mannens Hälsa hösten 2020

Mats Holmberg, endokrinolog, forskare och ordförande i Svensk Andrologisk Förening, svarar på frågor som dök under webinariet.

På vår YouTube kanal kan du ta del av hela webinariet om Mannens Hälsa och många av våra andra webinarier vi tidigare sänt, klicka här

 

1. Finns det någon koppling mellan prostcancer och testosteronbrist?

Det här är en vanlig och mycket bra fråga. Det går fortfarande att träffa fr.a. äldre läkare som kommer att påstå att testosteronbehandling ökar risken för prostatacancer. Det stämmer inte. Däremot är ju testosteron en förutsättning för att en prostatacancer ska växa. Därför används testosteronblockad som en behandling vid spridd prostatacancer.

Man bör alltså kolla om det finns prostatacancer innan man inleder behandling och sedan fortsätta undersöka det med viss regelbundenhet (t.ex. årligen). Är man opererad för prostatacancer utan tecken till spridning går det att behandlas med testosteron. Om frågan gäller om prostatacancer ger testosteronbrist så är svaret nej.

2. Är detta männens klimakterieproblem?

Nej, män har inget klimakterie så till vida att könshomonnivåerna drastiskt ändras vid en viss ålder.

3. Vad är lågt testosteronvärde och om man är testad där man inte hittat låga värden, finns det andra vanliga orsaker till minskad sexlust/sexförmåga?

Man brukar säga att under 8 nmol/L är lågt och att värden mellan 8-12 nmol/L är en gråzon där vissa män drabbas av bristsymptom. Relationsbekymmer och stress kan förstås sätta ner lusten. Depression. Sen finns det andra sjukdomar som Kortisolöverskott och hypotyreos som kan ge detta. Ålder brukar reducera lusten något. Slutligen finns de de som tappar lusten utan att det går att finna någon direkt orsak.

4. Jag har opererat bort prostatan och kan nu inte få erektion finns det något hjälpmedel mot det? Jag är 73 år

Det finns gått om mediciner för erektionssvikt. Fråga din VC.

5. Jag drabbades i somras av proppar i lungorna i kombination med en lunginfarkt. Läkarna anser att detta troligen är en biverkan av testerongel. Är detta en vanlig / känd biverkan?

Om du haft mycket höga blodvärden kan det hänga ihop. Annars är det mycket ovanligt.

6. Är testo gel på recept?

Ja

7. Kan man ta testosteron om man genomgått strålbehandling mot prostatacancer för några år sedan?

Det är inte uteslutet men något du måste diskutera med din läkare. Det finns inte så mycket forskning på detta området så det får i så fall ske under sträng övervakning.

8. Vad är risken med höga blodvärden? Förmodar att det är hb somavses.

Egentligen är det EVF vilket är en procentsiffra på hur många röda blodkroppar blodet innehåller. Ju högre siffra, desto högre risk för blodpropp.

9. Jag har hört att det skadar levern om man tar testosteron. Stämmer det?

Nej

10. Vilka symtom ska man tänka på när man ska fundera på att kolla testosteron?

Jag träffar män som känner sig trött och inte har samma återhämtning, då pratas det män emellan att det kan bero på testosteronbrist. Lite vaga symtom ibland, men man vill ju inte vara nonchalant

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520