Lugna sommarmagen med goda bakterier

Under sommaren utsätts våra magar för ständiga prövningar. Vi äter ny och spännande mat, vi grillar och dricker vin till maten. Dessutom frodas bakterierna i våra livsmedel som aldrig förr. Men magen behöver bara lite hjälp på traven, så kan de dåliga bakterierna hållas i schack av de goda. Varje år rapporteras en halv miljon matförgiftningar i Sverige Hälften av dessa beror på mat som tillagats och förvarats på ett felaktigt sätt.

Under rötmånadstiden, från 23 juli till 23 augusti är det varmt och fuktigt och hållbarheten hos många matvaror minskar. Redan den gamla bondepraktikan varnade för rötmånadstiden, och i dag vet vi att värmen under den perioden skapar förutsättningar för bakterietillväxt i maten. Det är alltså dags att rusta magen inför rötmånaden.

Var tredje svensk lider av magproblem och en anledning är att den goda bakteriekultur som behövs för att hämma tillväxten av farliga bakterier delvis gått förlorad. Magmiljön har försämrats, i synnerhet hos oss som lever i västvärlden. Många människor har för lite av magbacillen Lactobacillus Reuteri, vilket förs vidare från generation till generation. Försämringen av den naturliga magmiljön beror i hög grad på stress, nya matvanor, överdriven hygien och frekvent användning av antibiotika.

Många upplever problem med känslig mage som beror på en obalans i bakteriefloran, vilket blir till problem när magen utsätts för till exempel rötmånadsbakterier. Lactobacillius Reuteri är en humanbakterie, till skillnad från de flesta andra laktobaciller som till exempel förekommer i "functional food". Dess naturliga livsmiljö är mag-tarmkanalen där den också fäster.

Ett enkelt och bra sätt att skapa harmoni i magen är att återinföra bakterien via kosttillskott. Probiomax innehåller minst 100 miljoner av den goda bakterien och verkar tvärs igenom hela mag-tarmsystemet och skapar en lugn och harmonisk magmiljö, samtidigt som den skyddar mot skadliga bakterier. Bakteriebalansen i mag-tarmkanalen spelar också en avgörande roll för kroppens immunförsvar. Hela 80 procent av kroppens immunförsvar finns koncentrerat där.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520