Livsmedelsverkets svarta lista

Varning för riskabla naturmedel

Svenskarna lägger ner omkring 2 miljarder på naturläkemedel, vitaminer och kosttillskott varje år. Men flera produkter på marknaden är direkt farliga – och nu varnar Läkemedelsverket för att  det finns en omfattande verksamhet med skumma produkter.

På internet har tillgången till olika så kallade naturmedel och kosttillskott formligen exploderat. De sägs kunna bota allt från dålig hy och ledsmärtor till astma och impotens – men i själva verket kan fler av dem ge upphov till svåra skador.   Nu har Läkemedelsverket sammanställt en lista över farliga produkter, som myndigheter i olika länder av en eller annan anledning har uppmärksammat och varnat för det senaste året.

Verket vill informera om att det finns en rad produkter som kan vara väldigt skadliga, och understryka vikten av att man bara köper godkända naturläkemedel. Påstås det att preparatet i fråga kan bota något, men inte är märkt naturläkemedel – då är det inte godkänt.

Detsamma gäller kosttillskott, som man bara ska köpa av betrodda leverantörer, som större svenska kedjor, de brukar veta vad de tar in.

I december förra året gick Läkemedelsverket ut med en varning för ett ayurvediskt preparat som kunde orsaka blyförgiftning. Sedan dess har flera länder varnat för just ayurveda-medel.

Med dessa ska man verkligen iaktta försiktighet. De är inte godkända som naturläkemedel och flera av dem har visat sig innehålla tungmetaller. Produkter med kinesiska namn som lovar underverk tycks också vara en grupp att se upp med, säger man från Läkemedelsverket 

Livsmedelsverkets svarta lista

Miracle Bion: Påstås bota "cancer, astma, tendens, TBC och i övrigt det mesta” (enligt Läkemedelsverket). Eftersom produkten tillverkas av komposterade djur- och växtdelar som kan ha drabbats av bakteriesmitta, ökar risken för infektioner.

Tretton olika växtprodukter från Hong Kong Chi Chun Tang Herbal factory: Uppges bota hosta, feber och mag-tarmproblem. Riskerar att bära med sig bakterier som kan orsaka infektioner.

Emagrece Sim, Herbathin, Super Fat Burning, LiDa Daidaihua Slimming Capsule och Fat Rapid Loss Capsules är alla medel som ska vara bra för viktminskning. Utan att ha godkänts som läkemedel innehåller de olika läkemedelssubstanser som kan ge biverkningar eller påverka andra läkemedel på ett negativt sätt.

Nasutra: Påstås hjälpa mot potensproblem. Innehåller samma substans som Viagra, sildenafil, men har inte gått igenom samma sorts tester och är inte godkänt som naturläkemedel. Kan ge biverkningar och reagera negativt ihop med andra läkemedel.

Baike Wan: Uppges hjälpa mot led- och muskelsmärtor. innehåller läkemedelssubstanser utan att vara ett godkänt naturläkemedel, kan ge biverkningar och reagera negativt ihop med andra läkemedel.

Ayu 69 Shaktiton och White Peony Scarrepairing pills: I första fallet är användningsområdet okänt, i det andra uppges pillret reparera hudärr. Innehåller bly och kan leda till blyförgiftning, vilket i sin tur kan skada bland annat njurarna och centrala nervsystemet.

Safi: Påstås hjälpa mot hudproblem. Innehåller arsenik och kan leda till arsenikförgiftningar, vilket i ett akut skede kan innebära blodiga kräkningar, hjärtpåverkan med rubbningar i rytmen, chock och skador på lever och njurar.

Annai Aravindh Herbals Rheuma-7 Capsules, Himalaya Diabecon Table, Laurel´s Diabecs Capsules, Goodcare Diabet Guard Granules och Fufang LuHui Jiaonang: Användningsområde okänt. Innehåller bly och/eller kvicksilver, kan leda till bly- och/eller kvicksilverförgiftning.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520