Lev rätt och minska infarktrisken

Det nan inte sägas ofta nog...
Lev rätt och du minskar infarktrisken med 92 procent!

Den kvinna som äter grönsaker och frukt varje dag, och som dessutom tycker om fisk, fullkornsprodukter, bönor och alkohol i små mängder, kan skatta sig lycklig. Hennes risk att drabbas av hjärtinfarkt är 57 procent lägre jämfört med den kvinna som äter en mera traditionell svensk kost med mycket kött, charkprodukter och stekt potatis. Om hon dessutom inte röker, motionerar varje dag och har ett midjemått under 88 cm minskar hon risken med 92 procent.

Det är en ny studie från Karolinska Institutet som påvisar att tre av fyra hjärtinfarkter bland kvinnor skulle kunna förhindras med hjälp av rätt kost, motion och rökstopp.

Agneta Åkesson, forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm, menar att sambanden mellan riskfaktorerna är överraskande starka. Rätt kost, motion och en låg daglig dos alkohol är nycklarna till ett långt liv. 

Forskarna vid Karolinska har följt 25 000 svenska kvinnor sedan 1997.  Genom att studera deras livsstil gick det att plocka ut de faktorer som radikalt minskar riskerna för hjärtinfarkt. Regelbunden konsumtion av grönsaker, frukt, fisk, fullkorn, mycket måttligt med alkohol och mycket motion är modellen. Agneta Åkesson tycker att det är lite känsligt att rekommendera alkohol, som ju också kan leda till så många fysiska och sociala problem i samhället, men i detta sammanhang går det inte att bortse från alkoholen, säger hon.

Fyra steg mot ett friskare hjärta

Men det är inte helt lätt att följa livsstilen, bara 1 av 20 kvinnor klarade att uppfylla samtliga krav.

Steg 1: Kostvanor per dag: 4 grönsaker + två frukter alternativt bär + flera portioner fullkornsprodukter + fisk 2,5/ggr i veckan + en halvportion bönor en gång i veckan + ett halvt glas vin per dag. Minskar infarktrisken med 55 procent

Steg 2: Kostvanor som i steg 1 + ingen rökning. Minskar risken med 79 procent

Steg 3: Kostvanor + ingen rökning + minst 40 minuters promenad eller cykling varje dag samt mer ansträngande motion minst en timme i veckan. Minskar risken med 86 procent

Steg 4: Kostvanor som i första steget, ingen rökning, regelbunden motion, midjemåttet under 88 cm (för kvinnor). Minus 92 procent!

Diffusa symptom för kvinnor

15 000 svenska kvinnor drabbas av hjärtinfarkt varje år. Tio gånger fler kvinnor dör i hjärt-kärlsjukdomar än i bröstcancer, 47 mot 5 procent.

Kvinnors symptom är ofta diffusa, men följande symptom ska du ge akt på:

Värk i käkarna, tyngdkänsla eller brännande tryck mitt i bröstet. Hjärtklappning, kallsvett och blekhet, ont i magen. Andfåddhet eller svårt att andas, värk i övre delen av ryggen, illamående eller yrsel. Oro, matthet och trötthet, allmänt tappad ork. Känsla att allmänt må dåligt. Ihållande värk, mer är 15 minuter.

Symtomen kan skilja sig åt mellan kvinnor och män.

Typiska symptom på hjärtinfarkt särskilt hos män, och som också kan förekomma hos kvinnor, är en stark smärta mitt i bröstet. Smärtan kan stråla ut i armarna, särskilt den vänstra, upp i halsen och ut i käken. Smärtan varar minst 15–20 minuter.


Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520