I vått och torrt  

Sex och närhet är en viktig del av livet som gör oss gott på många olika sätt. Men de flesta kan konstatera att sexlivet går upp och ner. Orsakerna kan tillskrivas stress, problem i relationen, sjukdom, familjeliv, självbild, synen på den egna kroppen och undertryckta behov. För att nämna några av en lång rad exempel. Och så är det ju det här med klimakteriet. Östrogenet sjunker, slemhinnorna blir torra, vaginan känns trängre och du får urinträngningar i tid och otid. För många är dessa symptom lätta att behandla med lokalt östrogen. Men lusten då? En del känner mer lust, andra mindre. En del saknar att ha lust, andra inte. Generellt sett sjunker lusten vid klimakteriet. Det är här testosteronet kommer in. Testosteron som förknippas med mannen och hans sexuella driv har även stor betydelse för kvinnans.

- De flesta känner till att klimakteriebesvär har med östrogen att göra men det är nogbetydligt mindre känt att även kvinnor är beroende av testosteron och att nivåerna också sjunker vid klimakteriet, säger Mats Hammar, professor emeritus i gynekologi vid Linköpings universitet.

Testosteronet gör oss enkelt uttryckt lite mer på hugget. Är testosteronet i bra balans väcks lusten snabbare och det blir lättare att få orgasm.

- Tyvärr finns det inte någon testosteronbehandling för kvinnor. Det förekommer dock att kvinnor behandlas med låga doser av testosteronläkemedel avsedda för män, men det är inte helt idealiskt eftersom doserna är långt mycket högre än vad kvinnor behöver – det krävs därför finjustering från gynekologens sida, säger Mats Hammar.

 

DHEA omvandlas till testosteron

Genom lokal behandling med vagitoriet Intrarosa så kan nu kvinnor få effekt av testosteron i och runt vagina. Intrarosa innehåller nämligen det kroppsegna hormonet DHEA som omvandlas till både östrogen och testosteron i underlivet. Och eftersom kvinnor har testosteronreceptorer i och runt vagina så kan läkemedlet ha effekter här och ge en skjuts för sexlivet.

- Slidväggarna blir mer elastiska, muskulaturen starkare och nervförsörjningen förbättras. Dessa effekter är troligen orsaken till att studier på Intrarosa har visat positiv effekt på lust, lubrikation, upphetsning och sexuell tillfredsställelse.

Lust till lust?

Men förutom Intrarosa och DHEA i lådan så kan det krävas fler verktyg om lusten är saknad. Barnmorskan och sexologen Helena Cewers vet vilka nycklar som krävs och när det är dags att söka hjälp.

-  Oavsett om man lever ensam eller har en partner är sex viktigt. Det kan pigga upp och få oss att känna oss levande och attraktiva. Må-bra-hormonet oxytocin utsöndras och vi får fart på hjärtat och blodcirkulationen, säger Helena Cewers.

I många - och särskilt i långa - relationer uppstår inte sällan slentrian och gnistan försvinner. Det behöver dock inte alltid vara negativt, det beror på hur relationen mår och om båda är tillfreds. Oavsett har Helena Cewers några tips.

- Två viktiga nycklar för att främja ett fint sexuellt klimat är att vara genuint intresserade av varandra. Och att kyssas. Inte pussas. Gärna oväntat. Förutom det självklara - att visa varandra respekt, är det också viktigt att ge varandra gåvor. Det behöver inte vara materiella ting, utan omtanke. Som ett kärleksfullt sms, frukost på sängen eller att uppmuntra den andre att ägna sig åt sitt intresse.

Men har temperaturen sjunkit rejält i relationen – då menar Helena Cewers att det är dags att söka hjälp.

- Finns det vilja, finns det alltid hopp. Jag har sett ganska svåra fall hitta en ny fin väg framåt, säger hon med ett leende.

”Jag har lust på ett helt nytt sätt”

Madelaine, 63, har tidigare använt östrogenläkemedel mot klimakteriebesvär, och blivit hjälpt med några av besvären.

- Mitt stora problem var att jag fick upprepade urinvägsinfektioner. Det gjorde ont och infektionen kom oftast efter sex. Men jag hade också problem med sköra slemhinnor och det skavde vid samlag, berättar Madelaine.

Madelaine har använt Intrarosa i ungefär två år och var en av de första som började när läkemedlet var nytt i Sverige.

- Med Intrarosa försvann torrheten nästan direkt eftersom vagitoriet ger en smörjande känsla. Efter ungefär ett halvår kände jag att musklerna i min vagina blev starkare och upplevde inte längre någon smärta vid sex.

Att inte oroa sig för att det ska göra ont har gjort att Madelaine fått sin lust för sex tillbaka.

-  Nu har jag behandlat mig med Intrarosa i snart två år. Jag får lättare orgasm och de är starkare. Jag är också glad över att mina blygdläppar känns fylligare igen efter att ha blivit tunnare.

Madelaine beskriver också att hon nu nyfiket tittar till när hon ser en attraktiv man - på ett sätt som hon inte har gjort på många år.

- Allt detta har gett mig bättre självförtroende och ökat min livskvalitet. Jag är glad att jag nu har denna behandling - även om jag önskade att den hade kommit tidigare så jag hade sluppit flera av de jobbiga besvär jag haft.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520