Hus i Thailand? En dröm kan bli sann

För tio år sedan fanns det 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Idag är den siffran 2,2 miljoner. Många av oss börjar närma sig pensionsåldern, den tredje åldern som Patricia Tudor Sandahl kallar den. Amelia Adamo kallar oss mappiesar. Det blir vi när barnen flyttat hemifrån och står på egna ben och vi fortfarande känner oss "unga" och friska, och kanske har 20 aktiva år kvar att leva. En tid när några av oss drömmer om att kunna njuta av den i ett varmare klimat. Åtminstone under några mörka och kalla månader av året.

Tidigare har den drömmen ofta handlat om ett varmt land i Europa. Den spanska solkusten, Provence i Frankrike eller på någon grekisk ö. Det lockar naturligtvis fortfarande, men priserna där har ökat markant. För hus och lägenheter har priserna nästan exploderat sedan euron infördes, och det är också dyrt att leva där numera. Därför börjar många titta på andra kontinenter, inte minst Asien och då i synnerhet Thailand.

Thailand allt mer populärt

Vi svenskar älskar Thailand. Idag åker vi lika gärna och ofta till Thailand som till Kanarieöarna. Trots att det är en lång resa som inte är så billig, och högsäsongen är på vintern när de flesta av oss arbetar. Men det stoppar inte oss. Vid årsskiftet var det ca en halv miljon svenska turister i Thailand. Och en del av oss försöker hitta ett sätt att bo där under lite längre perioder när det blir möjligt.

Men att bygga hus i Thailand är inte helt lätt. Förutom oron över att någonting händer (eller inte händer) på andra sidan jordklotet, är det mycket att tänka på. Vi faranger (västerlänningar) får helt enkelt inte äga mark i Thailand, men vi får arrendera/hyra i 30 år (med option på 30 + 30 år till).

Thailändare är buddhister, endast ca 5 procent är muslimer och de bor framför allt i den södraste delen av Thailand (mot Malaysia).

Det är lätt att bli imponerad av thailändarnas inställning till livet och hur de alltid verkar ha ett leende över för andra. Jag undviker att vara på de mest turisttäta platserna och därför får jag möta det genuina Thailand. Där de ännu inte hunnit tröttna på faranger, och inte förstår så mycket engelska. Funderar du på att bo i det genuina Thailand, är det en god idé att lära sig thailändska, i alla fall tillräckligt för att kunna kommunicera och visa din respekt. Min uppfattning är att om vi utlänningar vill äga en bostad i Thailand måste vi inse att vi är gäster i deras land. Vi måste anpassa oss till deras kultur – och inte tvärtom som en del verkar tro.

Modern sjukvård

Sjukvården i Thailand är supermodern och kan lätt mäta sig med sjukvården i Europa och Sverige (överträffa den i många fall). Tyvärr är den privat och blir därmed inte tillgänglig för alla. De flesta thailändare är, enligt våra mått, fattiga. En "vanlig" arbetare tjänar kanske 200 baht om dagen, vilket motsvarar ca 40 svenska kronor. Det kan vi gärna ha i bakhuvudet när vi börjar pruta hejvilt på en sarong som de vill ha 100 baht för och vi bjuder 50. Vad betyder 20 kronor för oss, och vad betyder det för dem?

För mig är hela Thailand (undantaget de värsta turistorterna) ett enda stort behandlingshem. När jag har fått förmånen att vara där mer än en vecka, blir jag "frisk" både i kropp och själ. Hemma i Sverige har jag ett stressigt jobb med många deadlines – det är okej, jag gillar att vara journalist – men när jag kommer till Thailand kan jag upptäcka mig själv vänta i en timme på en buss, som kanske kommer, utan att bli tokig. De har ett annat tempo, och man lär sig att en vattenläcka bara är en vattenläcka. Det är inte livsavgörande, det går att fixa. Vad hjälper det om man blir upprörd?

Balsam för kropp och själ

Jag älskar den fuktiga värmen som ger mitt hår volym och huden blir inte bara solbrun, den lever på ett annat sätt och får lyster. Kanske det kommer inifrån, eller kanske blir den naturligt återfuktad, utan tillsatser av dyra krämer. Det spelar ingen roll varför huden får ett lyft, men det är ingen kniv inblandad i alla fall i det här miraklet.

Hemma i Sverige har jag besvär med en höft och ofta värk i nacke, rygg och axlar. Kylan i Sverige gör det inte lätt för lederna att mjukna, men i Thailand, där jag kan få massage flera gånger i veckan utan att det kostar en förmögenhet, blir jag så mycket bättre. Att få skämma bort sig med olika behandlingar och bli ompysslad av någon som tycker om det hon gör, är läkande för både kropp och själ.

Men vi får aldrig glömma att visa vår respekt för de thailändare vi möter. Oavsett vilka de är, städerskan eller kungen, som är så älskad av folket. De har själva en stor respekt för Buddha och för människor de möter. Framför allt finns en stor respekt för äldre människor. De ses med vördnad för att de levt i många år och därmed fått viktiga livsinsikter. En thailändare visar aldrig ilska, fundera själv på om du någonsin hört en thailändare skrika på dig eller någon annan. För en sann buddhist finns det fem levnadsregler att följa (om du inte är munk, då finns det hundratals). En av dem är att man inte får döda en annan levande varelse. Det gäller även spindlar och andra insekter. Det kan du tänka på nästa gång du slår ihjäl en mygga!

 

Att tänka på när du vill bygga hus i Thailand

Land Lease-kontrakt

Det här kontraktet blir ditt viktigaste dokument när du bygger en bostad i Thailand och ska arrendera marken. Är inte det här dokumentet inlämnat och stämplat hos Land office i det område där du bygger din bostad, kan du inte hävda att du äger någonting som står på den här marken. Då är det markägaren som äger ditt hus. Se därför till att du dels har ett kontrakt på engelska mellan dig och markägaren där denne utlovar arrende i 30 + 30 + 30 år, till ett fastställt pris, dels har stämplade dokument från Land office som tyvärr bara gäller de första 30 åren. Men de båda dokumenten tillsammans garanterar dig förlängning av arrendet på ytterligare 30 + 30 år, enligt nuvarande thailändsk lag.

Transfereringsrätt

Se till att din "transfereringsrätt" är inskriven i Land Lease-kontraktet, både i den engelska versionen och den thailändska som är inskriven på Land office. Står det inte uttryckligen att du har rätt att överföra eller sälja din bostad till någon annan, inklusive rätten att arrendera marken, kan du inte sälja eller ge bort din bostad. Och om du missar att betala markarrendet kan du förlora din bostad till markägaren.

Arvsfrågor

Den svenska arvsrätten gäller inte i Thailand. Om du vill att dina barn, eller någon annan närstående, ska ärva din thailändska bostad, är det bästa du kan göra att skriva in dem redan från början i Land Lease-kontraktet, så att de står med som arrendatorer. Ett annat alternativ är att skriva ett testamente med hjälp av thailändska jurister. Finns det ingen "arvinge" och du dör, går rätten till bostaden över till markägaren.

Garantitider

De flesta byggherrar lämnar 12 månaders garanti på byggnaden. Det är kort tid, i synnerhet om du själv inte har möjlighet att nyttja bostaden så mycket det första året. Försök att få längre garantitid i kontraktet, 36 månader är rimligt, och för dolda fel, dvs konstruktionsfel som du inte kan se eller godkänna vid besiktningen, är ännu längre garantitid rimligt. Minst 10 år.

MOMS / VAT 7%

Oftast tillkommer skatt med 7% på de priser som anges för nybyggda hus och lägenheter.

Be om referenser

De flesta som bygger bostäder ämnade för "faranger", bygger hela komplex med många bostäder. Be därför alltid om referenser, till vilka du kan vända dig med frågor. Eller försök ta reda på vilka som köpt i samma område som du, och kontakta dem och fråga vilka erfarenheter de haft.

Åk dit och se platsen med egna ögon

Broschyrer och bilder i alla ära, de ser oftast helt fantastiska ut, men det bästa du kan göra är att åka till platsen och se hur det ser ut med egna ögon. Förbind dig inte till köp, innan du rest dit. Det är en stor fördel om du på plats kan få träffa andra köpare och ta del av deras erfarenheter. Många erbjuder dessutom "säljresor" där kostnaden för den dras av på priset vid köp av bostad.

Viktigt att besikta

Många byggherrar med svensk anknytning tar betalt i omgångar. Först 50% av den totala kostnaden, sedan 25% och när det yttre skalet är klart, resterande 25% Förseningar är ytterst vanliga. Om det går, försök att skriva in i kontraktet vad som gäller vid förseningar. När huset är klart för besiktning har man oftast en månad på sig att göra den. Annars gör byggherren den själv, vilket inte är att rekommendera. Se till att åka ner och göra den själv, det är värt besväret. Eller skicka någon professionell person som även har kunskap om hur man bygger i ett tropiskt klimat med långa regnperioder.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520