Hur ser det ut med sjukvårdens sparkrav?

Det kom ett brev till oss...

Hörde på nyheterna att i sjukvårdens spariver ska man bland annat spara in på äldre kvinnors knäoperationer. Äldre kvinnor ska alltså inte få hjälp med sina onda, slitna knän!! Jag trodde (och hoppades) att jag hörde fel. Undrar om äldre kvinnor då inte ska behöva betala så mycket i skatt... Men det är vi kvinnor som belastar våra knän under graviditeterna, bär omkring små barn, städar våra hem och som i de flesta fall bär hem de tunga matvarorna! Det är vi kvinnor som kanske inte har egen bil utan måste förlita oss till allmänna transportmedel eller cykel... och sliter ut både knän och höfter.

Detta är ett skamligt förslag.

Männen sliter ut sina knän när de spelar tennis, badminton, innebandy och så vidare. Det är oftast männen som använder bilen! Ska då deras knäoperationer prioriteras???

Hälsningar från medlem 24817

Ja, hur ser det ut med sjukvårdens sparkrav? Flera landsting gör nu stopplistor, arbetar med prioriteringslistor och enorma belopp måste sparas.

Till exempel ska Stockholm spara 3.2 miljarder, Norrbotten 250 miljoner, och Skåne 545 miljoner. Redan från årsskiftet får boende i Östergötlands län betala sjukvård ur egen ficka för ett femtiotal diagnoser. Landstinget där ska spara 300 miljoner och då finns det inte pengar till godartade tumörer, lindriga prostatabesvär eller dåliga knän längre.

Landstingen totala underskott ligger på 6,3 miljarder. Stockholms läns landsting står för mer än hälften av underskottet, följt av ett krisdrabbat Skåne. Prioriteringsmodellen är en modell att tillämpa, eller också kan man göra som i Stockholm där personal sägs upp, akutsjukhus läggs ner och skatten höjs - vilket ändå inte utesluter prioriteringarna!

Läkarna säger att ingen patient kan nekas behandling för ett livshotande tillstånd, men med en prioriteringslista kan livskvaliteten bli försämrad för vissa patienter. Samtidigt kanske det är så att vi har vant oss vid ett utbud inom vården som vi inte längre har råd med, till exempel kritiseras landstingen för att inte betala hörapparat nummer 2. Ingen tänker då på att glasögon måste man betala själv oavsett om det är par 1 eller 2.

Frågan är också med de olika landstingens prioriteringslistor om vi får lika vård över hela landet. Diskussionerna om att avskaffa landstingen kommer säkert upp igen.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520