Hur rädda behöver vi vara för bröstcancer

Det är tyvärr så att många kvinnor är så rädda för att få beskedet bröstcancer att det hindrar dem från att ta reda på fakta. Men om ett bröstcancerbesked skulle ges – och det ges i genomsnitt till 17 kvinnor varje dag – betyder det i allmänhet behandling och överlevnad  för de allra flesta.

Vi kommer inte ifrån att bröstcancer är en allvarlig sjukdom. Men det är med den som med all cancer att ju tidigare den upptäckts desto framgångsrikare blir behandlingen.

Framförallt är det viktigt att spridningen stoppas.  Möjligheten att bli botad har ökat dramatiskt under de senaste årtiondena.

God chans att överleva

Av de 17 som får beskedet bedöms 13 att överleva och vara vid god hälsa ännu efter 10 år.

Förändringar i bröstet gör naturligtvis att de flesta självklart blir oroliga  och omedelbart misstänker cancer. Oftast är förändringarna helt naturliga och ingenting att oroa sig över – men helt självklart ska de alltid kontrolleras av läkare.  Symptom som värk i brösten eller flytningar från bröstvårtan är nästan aldrig cancersymptom. Godartade knölar kan kännas som allt ifrån en ärtas storlek till en apelsins, och de uppstår genom att bindväven förtjockats. Typiska symptom på dessa är ömhet och spänningskänsla.

Att kvinnors bröst i så hög utsträckning drabbas av cancer beror sannolikt på känsligheten för kroppens hormonsvängningar. Det är en långsamt växande cancer, det är därför den så sällan drabbar kvinnor under 30 år. Utvecklingen till en tumör kan ha pågått i många många år innan förändringen upptäckts. Genomsnittsåldern för svenska kvinnor att drabbas av bröstcancer är 65 år.

Risken för att drabbas

Risken att just du ska drabbas är 9 på 1 000. Den kvinna som på sextiotalet fick sin diagnos hade 60 procents chans att överleva i minst fem år. Den kvinna som idag får samma diagnos har 84 procents chans att överleva samma tid.

Du kan inte förebygga bröstcancer generellt genom livsstil. Bara leva förnuftigt, ta det lugnt med alkoholen, se till att äta fullgod kost och se upp med kilona.

Arvet förefaller vara en tung faktor.  I dag kan du genom ett test kolla om du är genetiskt belastad med bröstcancergenen.  I så fall kan du överväga att läta sätta in förebyggande medicinska åtgärder.

Vi behöver perspektiv

Men vi behöver lite perspektiv. Därför citerar jag Britta Svensson som i Expressen skrev:

"Vi kvinnor är beredda att göra nästan vad som helst för att minska risken för bröstcancer. Vi klämmer, mammograferar och oroar oss. Vi ser bröstcancer som det största hotet mot vår hälsa, trots att hjärtsjukdomar dödar 15 gånger så många. Fyra kvinnor dör i bröstcancer varje dag. Men mer än 15 gånger så många dör i hjärt- kärlsjukdom."

Räknar man samman olika varianter av hjärt- och kärlsjukdomar är detta den vanligaste dödsorsaken i nästan alla åldersgrupper.

Och här kan du förebygga, många dödsfall skulle kunna undvikas om vi ändrade livsstilen. Fet mat, stillasittande, rökning, stress, övervikt, högt blodtryck, och för mycket mättat fett är riskfaktorerna för hjärt- kärlsjukdomar. Även den som ärvt sina höga kolesterolvärden kan sänka dem genom att ändra sin livsstil. Det behövs inga jättelika ansträngningar eller stora svåra omläggningar för att hjärtat ska må bättre.  En bra fingervisning är de fyra F:en

  • fullkorn
  • fibrer
  • folsyra
  • frukt

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520