Hjärnan slår slint av snabba kolhydrater

Det är inte fett som gör dig fet, det är alla snabba kolhydrater. Hjärnan slår slint av bröd, pasta, ris, läsk, godis i kombination med stress. Belöningssystemet i dig kickas igång på fel mat och du vill bara ha mer och mer. Sockret och stärkelsen omvandlas till fett - och du blir tjock.

Författaren Gunilla Eldh har tillsammans med professorn och hjärnforskaren Martin Ingvar, skrivit den uppmärksammade boken Hjärnkoll på vikten. Den handlar om övervikt på ett annorlunda sätt, och förklarar varför vi blir tjocka och den gör upp med myten om att fett inte är bra.

- Det finns så mycket forskning och fakta men det når inte ut, varken till läkare eller till allmänhet, säger Gunilla.

- Vi ville helt enkelt visa vad som är sant och vetenskapligt bevisat. Det behövs folkbildning och uppryckning inom sjukvården, inom så många områden. Efter detta med mat kommer vi att ge oss på hur vi hanterar smärta inom vården. Det blir också till en bok framöver.

- Allt hänger samman. Det du äter idag bestämmer vad du äter imorgon. Det du äter till frukost bestämmer vad du äter till lunch. Det är belöningssystemet som gör att den där Ris-i-fruttin åker ner i shoppingkorgen eller chokladbiten på bussen hem. Du ger dig själv en kemisk belöning som ersätter andra belöningar. Den kemiska belöningen gör så hjärnan duschar ut lite dopamin och då mår du bra.

Överviktsproblemet sitter i hjärnan.

Förser du hjärnan med rätt näring tappar du sötsuget. Och det gäller att förebygga. Att se till i god tid att du får i dig fett som håller dig mätt och blodsockerkurvan jämn. Se till att du är stabil fram till lunch och riskera inte att bli sur och "hungrig" bara för du ätit fel.

- Vi är ett mack-ätande folk, jag vet det. Men det ska vi försöka vänja oss av med. Bröd är inte bra utom möjligtvis ett riktigt fullkornsbröd med hela korn. I måttliga mängder.

- Bra frukost är ägg i alla former, som förslagsvis en omelett. Och avokado, förstås, och makrill i tomatsås, som Martin Ingvar alltid ser till att ha i skrivbordslådan för att inte få ett blodsockerfall och rasa igenom.

Många har hört av sig till Gunilla och Martin efter att ha läst boken. De vill så gärna förändra sina vanor men tycker det är svårt, krångligt och att det tar tid. Därför finns nu ännu en bok på samma tema. Hjärnkoll på maten, en mera praktisk bok som ska fungera som en vardagshjälp.

- Visst, det krävs lite planering. Men resultatet blir desto bättre. Och det handlar inte bara om vikt. Du mår så otroligt mycket bättre när du äter rätt. Orkar mer, tänker bättre. Gunilla tycker att det tjatas för mycket om kalorier hit och kalorier dit. Och att vi fixerar oss vid motionen på fel sätt ur överviktssynpunkt. Tänker att en chokladkaka kräver si och så många timmars promenad.

- Det är en mycket större poäng att se motionen som en dopamin-belöning. När pulsen stiger och du får upp flåset i en halvtimma, ja då kommer leendet. Du har fått en kick av dopaminet. Det spelar ingen roll hur sur du är när du ställer dig på gå-bandet, efter en halvtimma när pulsen kommit upp blir du glad. Det är därför vi ska motionera. Jag vet att det är jobbigt och kämpigt i början. Och en otränad får slita betydligt längre för att få den där kicken. När du är vältränad kan det räcka med 15-20 minuter. Men ge inte upp. Det kommer.

Camilla Waldenström

 

Hjärnkoll på maten

Boken Hjärnkoll på maten kom som en naturlig uppföljare till Hjärnkoll på vikten. Författare till båda böckerna är hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh.

"Vi märkte att det fanns ett behov av mera råd kring hur man klarar sin matlagning, sitt uteätande och allt konstigt man serveras. Hjärnkoll på maten är inriktad på det man kan göra för att göra livet lättare när man ställer om sin livsstil. Man ska inte banta, man ska äta så att man slipper banta. Och slipper att plåga sig, det gör ingen människa varken glad eller smal."

Låter väldigt vettigt tycker vi.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520