Håll hjärnan i trim och få en frisk kropp

Vill du få i dig massor med vitaminer, hålla hjärnan i trim och få en frisk kropp?

- då ska du äta mer grönsaker än frukt

- Det är främst grönsakerna som skyddar mot cancersjukdomar, och det är så det brukar se ut i olika studier. Den skyddande effekten från frukter är inte så tydlig, säger Susanna Larsson, forskare på Karolinska institutet till Svenska Dagbladet.

Susanna Larsson ingår i en grupp som forskat på sambandet mellan mat och magcancer på 81000 svenskar.

Det räcker med tre portioner sallad i veckan för att minska risken för magcancer med 46 procent. Och tar du rotfrukt i stället minskar risken med hela 57 procent, visar studien, enligt SvD. Grönsakernas höga halter av betakaroten är förklaringen, tror forskarna.

Fem år yngre

Samtidigt presenteras en studie där forskarna anser att två portioner grönsaker om dagen gör hjärnan fem år yngre. Forskarna har här studerat hur hjärnan bryts ner hos 3 700 personer och även där konstaterat att grönsaker funkar bättre än frukt på att förebygga, skriver SvD. En orsak kan vara att grönsaker ofta serveras med olja, som hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer.

Frukt är sämre

Ytterligare en studie, denna från universitetet i Louisiana, visar att frukt inte är lika bra som grönsaker. Av drygt 17 000 personer var det grönsaksätarna som hade mest C-vitamin, E-vitamin, folsyra och karoten i kroppen. Forskarna tror att kroppen lättare tar upp nyttigheterna från råa grönsaker än från frukt, allt enligt Svenska Dagbladet

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520