Jag har inte lust

Tidigare sände vi kunskapswebbinariet - Jag har inte lust.

Att känna lust till sex är en viktig drivkraft i våra liv. Men lust är också komplext. Finns den inte där kanske du behöver jobba lite för att hitta den. Spökande hormoner kan vara en av pusselbitarna. Och då pratar vi inte bara om östrogen – utan även om testosteron.

Här får du svar på några av de frågor som kom upp i chatten under webbinariet.

Kan en 91-årig kvinna med urinvägsbesvär bli hjälpt. Med vad?

Om du med urinvägsbesvär menar sveda när du kissar, har urinträngningar eller behöver gå på toaletten ofta och lätt får urinvägsinfektioner, då kan lokal hormonbehandling hjälpa till genom att förbättra slemhinnorna i vagina och urinvägar och därmed minska symtom. Lokal östrogenbehandling har dessa effekter. Troligen har även Intrarosa dessa effekter också men jag har inte hittat studier på detta. Vid akuta besvär ska man förstås utesluta urinvägsinfektion.

 

Jag har haft cancer från äggstockarna. kan jag använda Intrarosa?

Det går bra. Upptaget är minimalt och även om små mängder av hormon tas upp påverkar det inte risken att återfå äggstockscancer. Dessutom orsakas äggstockscancer inte av östrogen eller testosteron som ju bildas lokalt av Intrarosa.

 

Märker ingen förbättring av lusten trots några månader av DHEA.

För många förbättras lusten av Intrarosa, men inte för alla. Det finns många andra orsaker till försämrad lust än hormonella orsaker som man måste betänka.

 

Hur många Ovesterin vagitorier kan man använda per vecka och kan man använda vagitorier och salva på de yttre delarna samtidigt?

Vanligtvis tar man vagitorier 2 ggr/veckan och det går bra att kombinera vagitorier med salvan.

 

Vad heter läkemedlet med DHEA?

Intrarosa

 

Vad ska vi göra som har haft bröstcancer?

Tala med den läkaren som du kontrollerar din bröstcancer hos. Beroende på vilken behandling du har för din cancer eller om behandlingen är avslutad kan man oftast hitta hjälp med lokal hormonbehandling av något slag. Egentligen är det bara kvinnor som använder så kallade aromatashämmare mot sin bröstcancer som inte får använda ens lokalt tillfört östrogen.

Om en kvinna har mycket lokala besvär i slidan och använder just aromatashämmare har jag som gynekolog kontaktat onkologen och man har då ibland ändrat till annan behandling än aromatashämmare för att kvinnan ska kunna använda lokalt östrogen.

 

Varför är det så svårt att få bioidentiskt progesteron utskrivet av en vanlig gynekolog när det hjälper så bra?

Antar att du menar bioidentiskt progesteron som tillägg till östrogen för övergångsbesvär. Idag finns en kombinationsbehandling som innehåller dydrogesteron som är mycket likt progesteron och ett sådant preparat är lätt att förskriva – men har inte funnits särskilt länge i Sverige. Mikroniserat progesteron som tillägg till östrogen måste förskrivas på licens än så länge.

 

Haft hjärtinfarkt för 10 år sedan. Finns det ingen hjälp för mig med tanke på just Intrarosa?

Tala med din läkare om detta. En sak är vad som anges på bipackssedeln och en annan sak är hur din läkare bedömer situationen. Eftersom upptaget av hormoner från Intrarosa är så obetydligt kan man ändå välja att förskriva det om Du har uttalade besvär. Man gör en så kallad risk-nyttaavvägning.

(En pågående eller nyligen genomgången hjärtinfarkt är dock en kontraindikation – dvs en orsak att inte använda preparatet.)

 

Har haft en ministroke för 2 år sedan, kan jag ta Intrarosa?

Tala med din läkare om detta. Eftersom upptaget av hormoner från Intrarosa är så obetydligt kan man ändå välja att förskriva det om Du har tydliga besvär. Man gör en så kallad risk-nyttaavvägning.

 

Varför finns inte testosterongel för kvinnor?

Testosterongel finns idag endast för män och är svårdoserad för kvinnor eftersom gelen ger ett generellt upptag som påverkar hela kroppen. Den kan ge rejäla biverkningar om man inte doserar perfekt.

 

Hur länge kan man hålla på med lokal behandling?

Om man känner symtom från vaginal atrofi och blir hjälpt av lokal behandling så behöver man vanligen ha det under resten av livet.

 

Kan man använda Intrarosa efter en behandling av Anastrozole/aromatoshämmare i 5 år och blivit friskförklarad?

Ska man följa råden och anvisningarna som finns om preparatet bör man låta bli. Studier kan komma att visa i framtiden att det går bra med tanke på att upptaget från vagina är mycket litet. Men har du mycket uttalade besvär tycker jag att du tar upp detta med din läkare och man väger då risker mot fördelar.

 

Vilka synpunkter har du om att avbryta östrogenbehandling i tablettform efter medicinering i 10 år?

Menar du lokal behandling? Finns ingen anledning att avbryta. Menar du så kallad systemisk behandling mot t ex vallningar och svettningar så är ju rådet att vid varje kontakt med sin förskrivande läkare göra en risk-nyttaavvägning avseende att fortsätta behandlingen. Hittills är rådet att inte fortsätta efter 5 år men vi gynekologer har nyligen skrivit råd till våra kollegor som säger att 5-årsgränsen inte gäller längre. Man kan absolut försöka minska dosen och får man inte igen besvären då kan man prova att göra uppehåll.

 

Vad kostar Intrarosa? Ingår det i högkostnadsskyddet?

Liksom en del andra behandlingar inom vaginal atrofi ingår det inte i högkostnadsskyddet. Intrarosa kostar ca 190 kr/förpackning som innehåller 28 vagitorier.

 

Intrarosa verkar kladdigt när jag läser på FASS, finns det alternativ till vagitorier? Ex som att vaginalringen känns bättre än Vagifem?

I FASS står ökad flytning som biverkan, men erfarenheter från kvinnor är att underlivet blir mer fuktigt och elastiskt av behandling med Intrarosa, som innan menopaus. Intrarosa finns enbart som vagitorier.

 

Kan man kombinera Intrarosa och Estradot?

Ja, det går bra.

 

Innehåller Intrarosa östrogen eller testosteron?

Intrarosa innehåller prohormonet DHEA och är den enda lokala behandlingen som i vaginalcellen omvandlas både till testosteron och östrogen.

 

Kan ni nämna ett lokalt preparat dhea som går på högkostnadsskyddet?

Intrarosa är det enda lokala DHEA-läkemedlet som finns, men ingår inte i högkostnadsskyddet.

 

Hjälper Intrarosa mot vallningarna eller måste man kombinera med andra preparat?

Intrarosa är en lokal behandling vid torra och sköra slemhinnor och innebär även att den kan påverka lusten för många kvinnor. Däremot får man ingen effekt på vallningar av lokal behandling som faktiskt utläses i hjärnan av att östrogenbildningen minskat, vilket gör att termostaten kommer i ”olag”. Mot värmevallningar behövs systemisk hormonell behandling tex i form av tabletter, spray eller plåster.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520