Fiskolja mot hjärtsjukdom

Nu är det bevisat! - Fiskolja minskar risken att dö i hjärtsjukdom

Omega-3 fettsyror minskar risken för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar minst lika bra som de klassiska kolesterolsänkande medicinerna statiner. Det visar nya rön som presenterades vid den europeiska kardiologkonferensen i Stockholm i september.

Temat för årets kardiologkonferens i Stockholm var kvinnors hjärtsjukdomar, med mål att få fram bättre behandlingar för kvinnor.

Den största dödsorsaken bland kvinnor 55 plus är inte bröstcancer, det är hjärt- och kärlsjukdomar och där har forskningen varit eftersatt eftersom kvinnorna genom åren inte tagits in i studierna.

Ungefär hälften av Sveriges befolk-ning dör i hjärt- och kärlsjukdomar, men enligt en schweizisk studie kan man minska riskerna genom att äta fet fisk eller omega-3 fettsyror.

Forskare vid Institute for Clinical Epidemiology har granskat 97 separata forskningsstudier som undersökt hur olika fettsänkande ämnen påverkar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. Denna analys av alla gjorda studier på omega-3 visar att omega-3 till och med kan ha lika stor effekt som blodfettsänkarna statiner. Dock ingår fler människor totalt i statinstudierna.

Ungefär 7 procent av Sveriges befolkning äter i dag statiner till en kostnad av 790 miljoner kronor. Men trots att omega-3 fettsyrorna kan ge ett bra resultat när det gäller att förebygga hjärtdöd, är det inte säkert att de kan ersätta statinerna. Substanserna fungerar helt olika i kroppen och kan snarare komplettera varandra.

Omega-3 fettsyrorna ökar framförallt halterna av det goda kolesterolet. Statinerna sänker däremot halten av det onda, det som leder till åderförkalkning. De senare forskningsrönen pekar på att åderförkalkning till viss del även orsakas av en kronisk inflammation. Därför kan den antiinflammatoriska effekten också vara en del i förklaringen till den minskade dödligheten.

Kroppseget ämne

Men mycket är ännu oklart. Omega 3 är ett kroppseget ämne som ingen tagit patent på och därför går forskningen långsamt. Det anses inte ekonomiskt intressant.

Den som vill ha i sig ordentligt med omega-3 ska äta kosttillskott eller frossa i feta fiskar som lax, makrill och sardiner flera gånger i veckan.

Och livsmedelsverket låter hälsa att de flesta fiskar från västkusten och öppet hav och all odlad fisk kan ätas utan att man behöver oroa sig för miljöföroreningar.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520