Extremt trött? Det kan vara en förvarning om hjärtinfarkt

Extrem trötthet kan vara en varning för kvinnor om att de är på väg att drabbas av en hjärtinfarkt. Kraftlösheten kan komma upp till en månad före infarkten och om kvinnorna vore uppmärksamma på varningssignalerna kunde många slippa infarkten. Detta påvisas i en undersökning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Circulation. Undersökningen omfattade 515 kvinnor som diagnostiserats med hjärtinfarkt. Det visade sig att 95 procent av dem hade helt nya eller gamla symptom som plötsligt blev annorlunda till sin karaktär. Efter infarkten var symptomen helt borta eller som vanligt igen. Vanligaste förvarningen var extrem trötthet. Detta rapporterade 70 procent av alla de kvinnor som sedan fått infarkt. Nästan hälften hade svårt att sova, var fjärde hade problem med matsmältningen medan en tredjedel kände sig oroliga och ängsliga. Traditionella symptom som värk eller en känsla av tyngd eller press över bröstet rapporterades däremot inte av ens en tredjedel av kvinnorna.

Riskgrupperna för infarkter, det vill säga kvinnor som röker, väger för mycket eller har diabetes bekräftades i studien.

Docent Karin Schenck-Gustafsson säger att det är viktigt att kvinnor är uppmärksamma på sina symptom. Kvinnor tror alltid att de ska dö i bröstcancer när det i själva verket är hjärtinfarkter de dör av. Men kvinnor får sina infarkter senare än män, oftast efter 55 års ålder. Det är också svårare att upptäcks förkalkade blodkärl hos kvinnor än hos män. Vid en vanlig kranskärlsröntgen kan kvinnornas kranskärl ofta se bra ut trots att de haft en hjärtinfarkt.

Man kan dock upptäcka en tidig förändring om man tittar med ultraljud, menar Karin. Kvinnor som drabbats av hjärtinfarkt känner sig ofta illamående, andfådda och trötta.

Om besvären är intensiva och håller i sig mer än 15-20 minuter är det varningssignaler att ta på allvar. Att det tar längre tid för ambulansen att komma när en kvinna drabbats av hjärtinfarkt än om en man drabbas av bröstsmärtor är sant. "Men, säger Karin, det är inte någon komplott, mot oss kvinnor, det beror på att besvären är så diffusa."

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520