Den bästa medicin som finns!

Det finns en medicin som

 • sänker blodtrycket, blodsockret och blodfetterna
 • minskar risken för hjärtsjukdomar och stroke med hälften
 • är utan biverkningar
 • är gratis
 • är uppiggande
 • smakar gott
 • tar 20-30 minuter att svälja
 • används alltför sällan

Namn: Promenaden

Bruksanvisning:

Promenaden tas dagligen. Den kan tas vid vilken tid som helst på dagen, men helst inte för sent på kvällen då den är uppiggande.

Gå som vanligt men helst inte för långsamt. Promenaden verkar bäst då du känner en viss hjärtklappning och andfåddhet. Kom ihåg att promenaden ska sväljas under minst 20-30 minuter, gärna med ett glas vatten. Glömmer du att ta promenaden kan du nästa dag ta dubbel dos, men försök att ta medicinen regelbundet och dagligen. Den har samma goda verkan hos kvinnor och män i alla åldrar. Den har också lika god verkan för dig som inte tidigare eller endast för länge sedan tagit denna medicin. Trappa gärna upp doseringen under en månads tid.

Promenaden minskar risken för demens

- Helst ska man gå så man blir lite svettig, säger Karin Schenck-Gustafsson, hjärtläkare och en av initiativtagarna till 1,6 miljonerklubbens Hjärtgåing som i år går på fem olika platser i landet.  Satsa på en kort uppvärmning som följs av en rask gång.

Nyligen visade en studie att för kvinnor som tar sig en daglig runda minskar risken att drabbas av demens. 18.766 kvinnor fick redogöra för sina motionsvanor mellan 1995 och 2001 och dessutom göra olika minnes- och problemlösningstester.

De fysiskt aktiva, de som gick minst en och en halv timme i veckan, fick bättre resultat på testerna än medsystrar som gick 40 minuter i veckan. Promenerandet gjorde kvinnorna tre år yngre mentalt, konstaterar forskarna i JAMA, Journal of the American Medical Association.

Alltså verkar det som om den som vill hålla sig ung i sinnet kan ha allt att vinna på att skaffa sig ett par stadiga skor och promenera mera.

Gång den enklaste formen

Gång är kanske för många den enklaste och naturligaste motionsformen. Gång är skonsamt mot muskler  och leder och en aktivitet som de allra flesta kan utföra och som inte kräver mera utrustning än ett par bra skor.  När man går engagerar man stora muskelgrupper, framför allt i benen, vilket gör det till en utmärkt, konditionstränande aktivitet.  För den otränade räcker det kanske med promenader på ett slätt underlag, medan det lite mer tränade väljer en kuperad terräng.  Att gå i kraftig uppförsbacke engagerar sätes- lår och vadmuskler kraftigt, vilket ställer stora krav på de syretransporterande organen. För den som inte vill eller kan springa, men som ändå vill ha en rejäl konditionsträning är gång på rullband eller med lutning ett alternativ.

(källa: Fyss, fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling).

 

Ytterligare fem anledningar att börja gå

En halvtimmes rask promenad om dagen fem gånger i veckan, ger enligt den amerikanske läkaren Andrew Weil följande positiva effekter:

 1. Promenaden stärker hjärt- och lungfunktionen, på köpet får du starkare ben
 2. Att gå hjälper dig att hålla vikten eftersom du bränner kalorier
 3. Det tränar upp och stärker din uthållighet
 4. Stress och ångestnivåer sjunker när du rör på dig
 5. Kvinnor som promenerar minst två och en halv timme i veckan löper 30 procents mindre risk att utveckla hjärtsjukdomar i jämförelse med dem som är inaktiva

Om man dessutom tar med sig ett par stavar ökar kaloriförbränningen och träningseffekten. Och man gå precis var som helst. I stan, i skogen eller på landsvägen – kräver inga förberedelser, bara ett par sköna skor!

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520