Därför ska vi äta mycket fisk

Fisk äter vi i första hand därför att det är gott. Nyttan får vi på köpet. Förutom de nyttiga vitaminerna, proteiner och mineralerna är det de livsnödvändiga omega-3 fettsyrorna som vi måste få i oss via kosten. Kroppen kan inte själv producera dessa fettsyror men är beroende av dem för att fungera. Hela livet behöver vi få i oss omega-3. Det börjar redan i mammas mage.

Det finns många saker forskarna är oeniga om, men när det kommer till nyttan av omega-3 ställer sig alla bakom vikten av ett dagligt intag. Omega-6 är också en viktig fettsyra. Den kan inte ersätta omega-3 utan de båda kompletterar varandra. Förhållandena omega-3 och omega-6 bör vara 1:6. Alltså sex gånger mer omega-6 än omega-3. Dock får vi i oss det vi behöver av omega 6 och väl det då det finns i vegetabiliska oljor som i sin tur finns i många typer av mat. Omega-3 däremot finns i t ex linfrö- och rapsolja men framförallt i fet fisk.

De flesta av oss behöver få i oss mer omega-3. En rad forskningsresultat visar att från det att vi ligger i mammas mage behövs omega-3 för bl a hjärnans utveckling. Forskning visar också att situationen för barn med koncentrations- och inlärningssvårigheter förbättrades dramatisk efter att ha fått fiskolja i kapslar tre gånger om dagen i sex månader. Längre fram i livet hjälper de nyttiga fettsyrorna att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, förbättrar minnesfunktionen mm. Omega-3 forskarna gör ständigt nya spännande rön.

För gravida och ammande kvinnor har Livsmedelsverket speciella rekommendationer angående intag av fet insjö- och Östersjöfisk. Detta gör att många kvinnor blir oroliga och helt avstår från att äta fisk under en period då de behöver äta mer fisk än någonsin. Det finns mycket fisk som alla kan äta hur mycket som helst av!

Allt detta och mer därtill kan du läsa om i den nya broschyren "Fisk – livsviktig njutning". Där kan du läsa om vikten av omega-3 i livets alla skeden samt inspireras av recept med goda middagstips.

Beställ den på: www.svenskfisk.se klicka på "Beställ Material"


Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520