Alexandra Charles

Alexandra Charles

För många är Alexandra Charles främst känd för att hon under 20 år startade och framgångsrikt drev Alexandras – Sveriges första internationella nattklubb/diskotek, som även fanns på Barbados. Idag brinner Alexandras låga för kvinnors hälsa och jämställd forskning och vård genom 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

1997 inspirerades Alexandra till att bilda den ideella kvinnohälsoorganisationen 1,6 miljonerklubben. Det var kardiologen (senare chef för Centrum för Genusmedicin) Karin Schenck-Gustafsson och gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren som berättat om hur mansdominerad forskningen var och att kvinnor diskriminerades i bland annat vården.

För att förbättra kvinnors livskvalité, baserat på god hälsa, samlade Alexandra ett antal kända kvinnor till en dam middag. Där lyssnade de till professorerna som berättade om den ojämlika vården och forskningen.

Med gemensam röst började de sprida information om den skeva forskningen. De startade 1,6 miljonerklubben – för kvinnors hälsa och jämlik vård och forskning. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Föreningen växte snabbt och fick stor uppmärksamhet. Alexandra och 1,6 miljonerklubben har fått flera utmärkelser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris ”för sitt arbete med att sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor och verkar för ett holistiskt seende gällande kvinnohälsofrågor”.

2008 inkluderades de yngre kvinnorna från 25 år och uppåt. Det blev avdelningen 2,6 miljonerklubben, som arbetar för samma mål. Alexandra Charles är ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben och arbetar heltid, och mer där till, med att sprida föreningens budskap.

Idag har föreningen mer än 30 000 medlemmar. Runt om i landet finns ett stort nätverk av kontaktkvinnor och ambassadörer, som representerar föreningen lokalt. 1,6 miljonerklubben har även systerföreningar i Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Bryssel, Ryssland och, det senaste tillskottet – Sydafrika. Tillsammans skapar de en stark röst för kvinnors hälsa genom hela livet, runt om i världen.

Alexandra deltar i många olika sammanhang i samhället där kvinnors fysiska och psykiska hälsa diskuteras. Hon är även ambassadör för Star for life – ett utbildningsprogram som finns i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

Alexandra har för sina samhälleliga insatser och arbete för kvinnors hälsa fått flera utmärkelser, så som S:t Eriksmedaljen och en Pro Patria-medalj.

Sedan 1986 har Alexandra gett ut tre böcker. Alexandra on the Rocks (med Lotta Lewenhaupt), Festboken (med Magdalena Ribbing) och självbiografin från 2013 – Livet är en dröm (med Åsa Mattsson).

Blogg: Lili Öst

Lili Öst

klarhet, klarhet, klarhet: Ibland är det som om livet vill pusha på ytterligare för att understryka det man själv kommit fram till. För att verkligen ge ett så starkt avtryck, att man känner att det inte går att nonchalera l... Läs mer »