Kul & Tur på Hjul – rullar vidare på kvinnohistorisk färd.

Den 19 september samlades en cykelgrupp vid Dramatens trappa bredvid den alltid varma Margareta Krook statyn, skapad av konstnären och nyligen avgångna Dramatenchefen Marie Louise Ekman.

[[slider id=”3″]]

Denna dag hade också utropats till ”I stan utan min bil dag” av Stockholm stad och vi såg alla fram emot att få uppleva en skön tur på cykel utan en massa trafik när vi gav oss iväg in i den bilfria zonen på Blasieholmen och runt Gamla Stan. Dessvärre hade arrangörerna inte helt lyckats med att få bort bilarna i området, men cyklingen blev ändå mycket trevlig. Dagens tur tog oss till ett par olika platser i city där kvinnor vid olika epoker i historien gjort avtryck.

Den första platsen var Grand Hotell där cykelguiden Maria Kron berättade om Wilhelmina Skoog som var en ledande entreprenör inom hotell och turistnäringen i Sverige runt förra sekelskiftet och drev och utvecklade flera hotell där järnvägen växte fram. I början av 1900-talet blev hon VD för Sveriges mest fashionabla hotell Grand, där hon bland annat skapade den berömda vinterträdgården under sin tid som direktris.

Cykelturen avslutas vid den svenska konstnärinnan Siri Derkerts kända väggrelief på Sverigehusets entré som vetter mot Kungsträdgården och heter ”Sverigeväggen”. Verket belyser hennes alltid bärande teman om kvinnor, fred och miljö och tillkom i samband med att Sverigehuset invigdes år 1969.

Därefter ställer vi cyklarna på Hallwylska Museets innergård och möter sedan vår förträffliga guide på plats Azmara Nigusse som mycket levande kunde berätta om hur livet i det Hallwylska palatset såg ut för grevinnan Wilhelmina von Hallwyl med make och deras tre döttrar i början av 1900 talet.

Vi avslutar turen med trevlig pratstund och kaffe på Wiener Caféet i närheten. Till våren kommer Kul&Tur på Hjul tillbaka med nya spännande turförslag.