Höstmix på Maximteatern

Årets höstseminarium i Stockholm blev en kväll där allvar och skratt blandades. Vi lärde oss mer om det senaste inom ögonforskning, själens ABC och mycket annat. Doktor Denis Mukwege, dessutom årets pristagare av EU: s Sacharovpris, fick vårt vetenskapspris för sina insatser för våldsutsatta kvinnor.

 

Kvällens konferencier var sångerskan Charlotta Huldt-Ramberg som fick överta jobbet av Alexandra Charles som var sjukskriven på grund av lunginflammation. 

Årets vetenskappris gick till Doktor Denis Mukwege som är gynekolog och överläkare på Panzisjukhuset i Bukavu I Östra Kongo. Dr Mukwege är dessutom fredsprisnominerad och världsberömd för sitt arbete för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld. 

Se filmen när Alexandra delar ut priset till Dr Mukwege

Se filmen om Dr Mukweges arbete på Panzisjukhuseti Bukavu i DRC.  

 

Karin Schenck-Gustafsson, senior professor och initiativtagare till Centrum för Genusmedicin vid Karolinska Institutet berättade om vad som har hänt sedan 2001 då Sverige var det första landet i världen som bildade ett sådant centrum. Nu har ett antal länder följt efter och startat liknande centra inom genusmedicin.  

 

Fatima Pedrosa Domellöf, professor i ögonsjukdomar vid Umeå Universitet och sekreterare i Ögonfonden, berättade om den världsledande forskning som görs i Sverige både vad gäller sjukdomar inom näthinnan, hornhinnan och kring synproblem hos för tidigt födda barn.

 

En annan ögonläkare, Björn Steén, på Sophiahemmet, berättade om forskningen kring åldersförändringar i gula fläcken. De senaste åren har flera framgångsrika behandlingsmetoder kommit fram – bland annat med injektioner.

 

Bakterier är inte bara av ondo. Det förklarade Lars Engstrand, överläkare och professor vid Institutionen för mikrobiologi, Karolinska Institutet. Han förklarade att ett visst antal och en viss typ av bakterier är välgörande för hälsan i tarmen. Dessutom uppmanade han oss att inte använda antibiotika ”i onödan” utan endast när situationen verkligen kräver det.

 

Hälsa handlar om så mycket mer än om vår kropp.  Psykisk ohälsa hos äldre tycks vara ett ämne omgärdat av tabun och mörkertal. Dock vet man att varje dag tar en person över 65 livet av sig.   Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och författare berättade om Första hjälpen vid psykisk ohälsa – ett verktyg framtaget för att bemöta äldre med psykisk problematik. Susanne lockade även till skratt när hon fick oss att ifrågasätta normer som hur man ska vara när man är ”mormor”.  Får till exempel mormor ha ett sexliv?

 

Ett ämne som många av oss blir berörda av är demens.  Wilhelmina Hoffman är verksamhetschef på Silviahemmet och VD för Svenskt Demenscentrum. Hon berättade om de svårigheterna som många närstående tampas med. Hur ska man bemöta någon som tycks leva mer i det avlägset förflutna och glömmer saker i nuet?  Här är det viktigt att vi som närstående visar lugn, respekt och tålamod menar Vilhelmina. Att bekräfta det personen säger och inte försöka tvinga honom eller henne att minnas något som har hänt.  

 

En uppskattad profil är journalisten och författaren Magdalena Ribbing, som i många sammanhang, bland annat vår tidning, ger råd om ”folkvett”. Med en stor portion humor tog hon med oss tillbaka i tiden och visade bilder på kungligheter och hur de var klädda på äldre och mer nutida bröllop. Vi fick lära oss när man bör ha hatt och när man bör ha både hatt och handskar. Magdalena gav logiska förklaringar till vissa etikettsregler som vid en första anblick kan verka konstiga.

 

Vår konferencier operasångerskan Charlotta Huldt Ramberg bjöd på härliga örhängen av Puccini och härliga Nanne Grönvall sjöng favoritlåtar som Håll om mig och Sånt är livet. Dessutom lät hon generöst en del av intäkterna från sin cd-försäljning i pausen gå till stiftelsen Kvinnor & Hälsa.

 

Ett stort varmt tack till alla medverkande och alla medlemmar för en fantastisk kväll!

 

Björn Steén och Lars Engstrand

 

Nanne Grönwall

 

Charlotta Huldt-Ramberg och Susanne Rolfner Suvanto

 

Kvällens konferencier Charlotta Huldt-Ramberg avslutade kvällen med vacker operasång