Om balans och sötsug på Allt för Hälsan

Som alltid fanns vi på plats på mässan Allt för hälsan som i år hade Balans i livet som tema. Flera uppskattade föreläsningar fanns på programmet bland annat om hur vi kan minska vårt sötsug, hälsohets och trendspaning.

– Det finns sätt att dämpa och kontrollera sötsuget berättar professor Charlotte Erlanson-Albertson, som har mångårig forskning bakom sig.  

I västvärlden är övervikt och överviktsrelaterade sjukdomar som diabetes ett växande problem. I Sverige började våra vanor ändras efter 1980 och de senaste dryga trettio åren konsumerar vi all mer läsk, godis och bakverk, berättar Charlotte.

Charlotte menar att i dagens stressiga samhälle är det många som har så kallad ”hedonisk hunger” – en slags själslig hunger som innebär att vi vill äta något fast vi egentligen är mätta.

Men det finns sätt att dämpa sötsuget när det tränger sig på:
 – Thylakoiderna är ett ämne som finns i gröna grönsaker som till exempel spenat och som gör matsmältningen långsammare. Samtidigt frigörs hormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan.

– Det gör att man känner sig mätt snabbare, vilket i sin tur gör att man äter mindre.

Även om thylakoider finns i spenat och andra gröna grönsaker, är mängden inte tillräckligt stor för att kunna påverka hungerkänslorna, menar Charlotte Erlanson-Albertsson. Därför har hon och maken Per-Åke Albertsson, professor i biokemi, tagit fram ett pulver i en mer koncentrerad form.

Vill du veta mer om Charlotte och hennes forskning?
http://www.erlanson-albertsson.se/kontakt.html


Professor Charlotte Erlanson-Albertson under Allt för Hälsan mässan

 

Journalisten Annika Jankell och psykologen Linn Heed Ackerfeldt talade om hälsohets – var går gränsen för vad som känns sunt och normalt? Aldrig förr har begreppet hälsa varit så populärt! En industri som gör att vi kutar, yogar, äter biodynamiskt, ”juicar” (ett annat ord för fasta) och springer på gym. 

Är detta enbart positivt eller kan det hälsosamma livet gå över till tvång och missbruk?  Linn och Annika menar att här handlar det om att hitta rätt balans för sig själv, följa sin intuition och magkänsla.  Inte tvinga sig att ägna sig åt en träningsform som känns fel eller ha dåligt samvete för att man tränar för lite.  Det handlar också om att hitta en sund balans mellan jobb pch fritid, vila och träning, hälsosam kost och syndig njutning, menar Linn och Annika som också lyfte detta med att vi ständigt förväntas vara tillgängliga och uppkopplade. Kanske ska vi också försöka hitta ett sunt förhållningssätt till våra mobiltelefoner?

 

Hälsoprofilen Annette Lefterow tog med oss på en framtidspaning inom hälsa och wellness beskrev hur det framtida landskapet förväntas se ut. Det pratas ständigt om nya typer av träning och dieter. Det dyker upp nya begrepp som pop up spa, alkoholfria barer, raw food och mycket annat. Det finna finns appar för träning, kost, tacksamhet och till och appar för hur man stänger av sin mobil. Så ser landskapet ut nu och enligt Annette kommer mångfalden sannolikt att bli ännu större med ännu fler influenser från USA.  Är detta hälsofokus enbart sunt eller skapar det för mycket hets och stress?

Även Annette pratade om vikten av att lyssna till sin egen röst och hitta sin egen sanning – och inte bli en slav under hälsohetsen.

 

Vi tackar alla som medverkade och självklart finns vi på plats nästa år igen!