Munhygienens betydelse för en god hälsa

 

En frisk och fräsch mun betyder mycket för välbefinnandet och livskvaliteten. Att kunna tugga, svälja, uppleva smaker samt samtala utan att oroa sig för om andedräkten är dålig är några aspekter av vad en frisk mun är. Men vad vi lätt glömmer bort är att munnen hänger samman med resten av kroppen.


– En god munhygien främjar inte bara munnen och tänderna utan påverkar även hela kroppen positivt och därmed vår allmänna hälsa, berättar Matilda Åberg-Wennerholm, Professional Relations Manager på Philips Oral Healthcare.

Hon berättar att det finns tydliga samband mellan dålig och otillräcklig munhygien och exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Kåre Buhlin, docent och parodontolog på Karolinska Institutet, vill dock understryka att den här kunskapen inte är ny. Att ha en god munhälsa är till gagn för hela kroppen kunde forskarna konstatera på 1990-talet. Kännedomen om att bakterier och infektioner kan leda till inflammationer som i sin tur kan driva på åderkalkningsprocessen bland annat har forskarna känt till länge. Tandlossning i sig skulle kunna driva på andra inflammatoriska sjukdomar.

  – Diabetes, lungsjukdomar och demens är ytterligare livshotande sjukdomar där forskarna funnit samband mellan inflammationer och tandlossning.

 

Inflammationsprodukter och bakterier från munnen kan sprida sig ut i kroppen genom det välvaskulariserade tandköttet.

Det är därför av stor vikt att alla inom dentalbranschen fortsätter med insatser för att sprida kunskap och lyfta frågan om munhälsan i ett bredare perspektiv och vad den har för effekt på allmäna hälsan. 

 

För tredje året i rad har Philips Sonicare utfört en nationell sifo-undersökning om svenskarnas munvårdsvanor. I år ser man en avsevärd ökning i kännedomen om kopplingen mellan munhälsan och den allmänna hälsan då sex av tio säger sig känna till detta samband.

 

– Det är glädjande att kännedomen ökar. Men det är fortfarande för få, och det är viktigt att vi fortsätter sprida kunskap om kopplingen mellan tandhälsa och god allmänhälsa, även bland yngre personer. God munhälsa måste ju grundläggas redan tidigt i livet, säger Stefan Renvert, övertandläkare, specialist i tandlossning och professor i oralhälsovetenskap vid Högskolan i Kristianstad.

Bakterier och inflammationer i munnen kan också leda till diabetes, lungsjukdomar samt demens.
– En god munhygien kan förhindra inflammationer i tandköttet och därmed förhindra spridning av bakterieprodukter ut i blodbanorna konstaterar Birgitta Söder, leg. tandhygienist och professor emerita vid Karolinska Insitutet.

 

Det är viktigt att borsta tänderna med fluortandkräm på ett korrekt sätt morgon och kväll. Man måste även se till att det verkligen blir rent på tändernas alla ytor samt mellan tänderna. För att upprätthålla god munhygien behöver man använda bra hjälpmedel. Tandläkare och tandhygienister hjälper till med råd och tips, hur man kan utföra och förbättra sin munhygien. Eltandborste, mellanrumsborste, eller airfloss är några exempel på hjälpmedel som underlättar utförandet av en god munhygien.

 

– Generellt sätt har vi en bra munhälsa i Sverige men i och med att vi upptäckt samband mellan livshotande sjukdomar och munhälsa är en god munhygien mycket viktigt, vi kan alltid bli lite bättre, avslutar Birgitta Söder.

 

Avslutningvis tre goda råd:

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen. Använd gärna en eltandborste som underlättar att hålla den rekommenderade tiden av 2 min.
  2. Rengör mellan tänderna helst varje dag med tandtråd eller airfloss
  3. Drick kranvatten för att släcka törsten
  4. Besök tandvården regelbundet