Hälsodagen i Stockholm

Girl power på Djurgården!

Finns det något bättre sätt att runda av sommaren och välkomna hösten än genom vår traditionsenliga hälsodag? I år gick premiären i Stockholm den 31 augusti.  Solen sken och området vid Sjöhistoriska muséet fylldes snabbt upp av några hundra pigga damer i alla åldrar – och även några herrar.

En självklar och uppskattad konfrencier hos oss är Annika Jankell som även i år tillsammans med Alexandra Charles höll i trådarna på scenen. Gymmix fick igång publiken med sin flash mob och ”träningspasset” fortsatte i stort sett hela eftermiddagen.  I år medverkade tre nya stjärnor på Hälsodagen – Blossom, Kayo och Gladys del Pilar!   Blossom värmde upp och pratade om vikten av ”smart träning” – sådan träning som sätter fart på hormonerna.  Gladys berörde oss alla med att dela med sig av sin egen historia tolkad genom Gabriellas sång medan Kayo tog oss tillbaka till 70–80talet med sina medryckande disco-aerobics. Kayo fick spontant sällskap av två av evenemangets yngsta, men mest dansanta, besökare. Oliver 10 år, och Quincy 8 år, charmade både Kayo och publiken – och berättade att de både hade gått kurs i break dance!

Träning roligare med volanger
Vad vore Hälsodagen utan Susan Lanefelt, hennes snittande energi och härliga gympa? Även i år var hon på plats och som så ofta hade hon piffat träningskläderna med volanger. Eller som hon själv säger:
  – Träningen blir mycket roligare om man får känna sig litet fin!

Kultur- och idrottsminister Lena Liljeroth Adelsohn pratade om kulturens betydelse för hälsan – om att flickor med ätstörningar kan bli hjälpta av dans och om hur körsång kan ha en avstressande effekt i skolan.

 

Balansövningar och allsång

Wellness-profilen Anette Lefterow fick oss att utmana vår balans genom olika svåra övningar och Christina Nilsson, vår ambassadör i Malmö, visade sin egen Chakra balance dance. Skönsjungande Vocalettes bjöd på sin alldeles speciella sångstil och fick med oss alla i allsång bland annat till ABBAs Gmmie a man after midnight.  Av någon anledning en uppskattad låt hos många kvinnor som trötta men glada gick hem efter Hälsodagen!

 

2014 – ett valår
Men allting hände inte på scenen. Alla våra utställare hade fullt upp med att svara på frågor om träning, kost och hälsa. På Babor spa ringlade kön under hela eftermiddagen. Där erbjöds 20 minuters gratis ansiktsbehandling.

–          Vi blev fullbokade precis på en gång, berättar Louise Benediktsson på Babor Spa.

Så här i valtider fanns även flera av de politiska partierna på plats i ett eget ”politikertält”, Socialdemokraternas Cecilia Palme berättar att vård och skola är hela valfrågor som engagerar många.

–           Flera av dem jag har pratat med idag är oroliga för nedskärningar inom vården och många undrar över skolpolitiken med tanke på sina barn och barnbarn.  

Jessica Ericsson från Folkpartiet pratade gärna med besökarna om närproducerad mat och sjukhusmiljön.

–          Vi ser många fördelar med stt kunna erbjuda patienter närproducerad mat gärna lagad direkt på sjukhusen. Miljön och maten är viktig när man ligger på sjukhus.

På plats i hälsotältet fanns bland andra Yrkesföreningen mot Tobak som menar att vi bör försvåra tillgången på cigaretter och snus i ännu högre grad.

–          Man bör behandla tobak som saffran – gömma det bakom disken och höja priset! Så säger Lena Sjöberg som är kanslichef på föreningen.

En självklar plats i Hälsotältet hade Karolinska Institutet som informerade om sin verksamhet och i år fanns även Knackpunkten där som berättade om sin ”knackningsmetod” som används för att lindra oönskade beteenden, tankar och känslor.

I vimlet träffar jag Åsa Holmström som är här för andra året i rad:

–          Jag var här förra året och det gav mersmak! Jag jobbar själv som spa-terapeut så för mig är detta ett perfekt forum att besöka och kanske knyta nya kontakter. 

Dagen avslutades med traditionsenlig hjärtpromenad till förmån för forskning på kvinnohjärtat och sedan utlottning med flera fina priser – bland annat en cykel från Monark Crescent.

 

Ett varmt tack till våra samarbetspartners, volontärer, besökare och till våra utställare:

Feelgood

Babor

Inshape Travel

Smarteyes

Pfizer

Spoons

Medica Nord

Bungypump

Kontinet

Stockholms Vattengymnastik

Knackpunkten

Karolinska Institutet

Tidningen Hälsa

Wellness by Lefterow

Yrkesföreningen mot Tobak