Woman in Red i Ljusdal

För att uppmärksamma den internationella kvinnodagen anordnades Woman in red i Ljusdal på tisdagskvällen. Det blev en kväll med sång, dans, föreläsningar och humor blandat med allvar.

I tisdags var det den internationella kvinnodagen och på Folkparken i Ljusdal hade många samlats för evenemanget Woman in red. Bakom arrangemanget står 1,6- och 2,6 miljonerklubben och Ljusdals kvinnor i förening. Syftet är bland annat att samla in pengar till forskning om kvinnohjärtat.

Kvällen inleddes med att Jonas ”Plonke” Eriksson spelade gitarr och sjöng låtar av till exempel Bob Dylan och Cornelis Vreeswijk.

Sedan hälsades alla välkomna av kvällens konferencierer Ulrika Beijer och Cia Olsson, som också bjöd på underhållning från sina shower ”Hjärta, smärta och humor” och ”Helt hybriskt”.

Laila Jonsson från Järvsö hyllades för sitt engagemang för flyktingar som har kommit till kommunen.

– Jag tycker det är väldigt roligt att känna att jag gör nytta. Jag har blivit vän med dem och jag tycker att fler skulle prova på att engagera sig.

Kvällens invigningstalare var Lilian Sjölund, som är politisk redaktör på hälsingetidningarna. Hon talade om flyktingkrisen och de övergrepp som kvinnor på flykt utsätts för.

– Detta sker dagligen bland de 60 miljoner som är på flykt, även här i Europa. Politikerna måste ta ställning. Det finns egentligen ingen mer angelägen fråga när det är den internationella kvinnodagen.

Från början var det tänkt att läkaren Jonas Carlsson skulle ha en föreläsning på temat stress, men han blev sjuk och tvingades ställa in. I stället fick en annan läkare, Lisa Månsson Rydén, rycka in och föreläsa. Hon är också en av dem som är med och anordnar Woman in red i Ljusdal.

– Jag utsattes för stress i dag när vi inte fick tag på någon annan, skämtade hon och föreläste sedan om vilka konsekvenser stressen kan medföra.

– Vi behöver stress för att kunna prestera. Den gör oss extra vakna och alerta. Stressen blir negativ när den blir långvarig eller när vi inte kan utnyttja den.

Under kvällen bjöds det också på persisk sång och några boende från Kulthammar framförde en kurdisk folkdans.

 

Ett stort tack till våra sponsorer, Anita Bodin Studiefrämjande, Siv Steen och Karin Granér Ljusdals kvinnor i förening och alla fantastiska kvinnor och män i IF Pulsens styrelse, samt till kvinnorna från Ljusdals Hembygdsförening, våra artister och gäster  – utan er hade inte detta blivit denna succékväll som det blev! Tusen, tusen tack!

 

Text: Linnea Nordström