Indisk Salong på Dansmuseet

Den 25 april fylldes dansmuseet av medlemmar och gäster som tog del av vår indiska salong som vi anordnade i samarbete med Hand in Hand Sweden. Kvällen bjöd på både allvar, skratt och indiskt tilltugg.

 

Reseberättelser om viktiga möten
Alexandra Charles var kvällens moderator iklädd skimrande guldgrön sari. Lika fint klädda var våra indienresenärer och 2,6-ambassadörer Gabriella Svanström, psykolog, Paula Ternström, skådespelare och Leone Milton, journalist som tillsammans med vår internationella samordnare Harriet Gillberg och generalsekreteraren för Hand in Hand Sweden: Charlotte Bohman berättade om sina reseupplevelser i Madya Pradesh dit de reste för att stödja projektet Women´s Health Movement India som syftar till att förbättra kvinnors hälsostatus på den indiska landsbygden.

Charlotte Bohman berättade om sina intryck av resan och mindes speciellt en förfrågan från förlossningskliniken i Madya Pradesh, där kvinnor förlöstes under mycket enkla former, man spolade till exempel av förlossningsrummet med en slang innan de var dags för nästa.

–          När vi frågade vad de var i störst behov av nämnde de bara att de gärna skulle vilja ha en flugfångare till förlossningsrummet, berättade Charlotte Bohman och kom in på den viktiga aspekten om att verkligen vara på plats och se de faktiska behoven. Inte bara sitta i Sverige och försöka klura ut vad som blir bäst. 

Leone Milton tyckte att en viktig aspekt var de indiska kvinnornas rätt till intimhygien och att våga prata om och ändra attityd till menstruation. Ett litet men viktigt steg är att kvinnorna i Madya Pradesh nu har gått ifrån att använda blöta trasor som mensskydd till att tvätta och framförallt torka trasorna i solen. På så sätt har antalet underlivsinfektioner minskat drastiskt. 

–          Jag tycker att det var fantastiskt att höra hur mycket en ambulans har hjälpt och räddat liv i byn. Innan ambulansen gick de till fots, fyra män fick bära en födande kvinna eller en akutsjuk person. De fick alltså gå till fots i flera timmar till närmaste sjukhus, berättade Gabriella Svanberg. 

Samtliga Indienresenärer tyckte att just MÖTET med de indiska kvinnorna och barnen var fantastiskt och det som gav mest, både vad gäller insikt i faktiska förhållanden och inspiration och kraft att kunna hjälpa på rätt sätt.

Indiens kvinnor slår tillbaka
Vår indiska salong gästades också av Parul Sharma, människorättsjurist som berättade om  kvinnorättsrörelser i Indien. Indien är präglat av ett starkt entreprenörskap och stor utvecklingskraft för kvinnors rättigheter.

–          Nu slår indiens kvinnor tillbaka! Kraften kommer inifrån, sa Parul Sharma och illustrerade med en berättelse om hur coaching av förstagångsföderskor och utbildning leder till både friskare barn och starkare kvinnor. 

Under kvällen var även Indiens Ambassadör,  Banashri Bose Harrison och kända Bollywoodsfilmsproducenten och skådespelerskan Aparna Sen-Bhushan inbjudna talare.

Kvällen avslutades med Bollywoodoperasång av Charlotte Huldt, sångerka, skådespelerska  och dansös och gemensam Bollywooddans ledd av vår 2,6-ambassadör och skådespelerska, Paula Ternström. 

För att stödja arbetet för kvinnors hälsa i Indien: Swish 9000 910, Plusgiro 90 00 91-0, Bankgiro 900-0910