”Visst gör det ont när kroppar brister”

Stockholms vårseminarium ägde rum på ett fullsatt Clarion sign, 6 april. Under kvällen varvades föreläsningar om smärtlindring, torra ögon och hjärtsvikt med humor om kvinnorollen och den nya träningsformen Yogalett.

Alexandra Charles och Annette Lefterow invigde vårkvällen i Stockholm med att berätta om 1,6 & 2,6 miljonerklubbens nya bok Lyckomyten – en arg bok om lycka.

 

–   Vad är lycka för dig? Fundera på det och använd gärna som samtalsämne nästa gång du träffar dina vänner eller hamnar med nya personer på en middag. Det är ett samtalsämne som öppnar upp och går att diskutera länge, länge, tipsade Alexandra Charles.

 

Torra ögon och vad du kan göra åt det

Fredrik Källmark, medicine doktor och universitetslektor vid Karolinska Institutet berättade om hur vanligt det är med torra ögon, över 180 000 personer har de här problemen och flera orsaker ligger bakom. Inte enbart  ålderspåverkan  utan även hormonförändringar, torr luft, allergi, biverkningar från läkemedel och infektioner kan ge torra ögon. Kvinnor drabbas oftare än män men som tur är finns mycket du själv kan göra för att förbättra situationen:

 

– Uppsök en vårdgivare som kan torra ögon.

– Jobbar du mycket framför datorn glömmer du ofta att blinka tillräckligt mycket, ta en paus minst en gång i halvtimmen och vänd dig från skärmen och blinka flera gånger.

– Hör med din läkare om du kan byta ut eventuella läkemedel du tar till preparat som inte ger torra ögon som biverkan.

– Prova Omega 3 som kan ge positiv effekt. Omega3 finns rikligt i fet fisk, rapsolja och linfröolja. Om du vill prova kosttillskott och äter blodförtunnande medel bör du först konsultera din läkare eftersom Omega 3 i sig också ger en blodförtunnande effekt.

 

Mer råd och hjälp finns på hemsidan till Fredrik Källmarks klinik som du hittar här: www.kallmarkskliniken.se

 

Därefter var det dags för Malin Appeltoft, stand up-komiker, som gav en humoristisk syn på kvinnorollen och som bland annat filosoferade kring hennes mans eventuella bokstavsdiagnos LAT.  Ibland hjälper det att få skratta åt det som egentligen är svårt.

 

Hjärta, smärta och lyckokänsla

Gunilla Brodda, docent och specialist i rehabiliteringsmedicin på KI tog därefter över och höll en föreläsning om smärta. Hon tog bland annat upp genusperspektivet och orättvisan i att typiskt manliga smärtdiagnoser som till exempel fantomsmärta upplevs ”finare” och mer vetenskapliga än de diagnoser där kvinnor överrepresenteras som till exempel fibromyalgi.  Blänkartext längst ned (OBS rubriker,

 

– Vi kvinnor är biologiskt programmerade för att klara av stor smärta som är akut och övergående. Det behövs när vi till exempel föder barn. Till skillnad från män har vi svårare att rent kroppsligt hantera mer långvarig smärta, berättade Gunilla Brodda och delade med sig av sina bästa tips vid smärta:

– Uppsök en vårdgivare som du känner förtroende för och som tar dig på allvar. Det är din självklara rättighet, så ge dig inte. Bra hjälp finns att få även om det ibland kan ta tid att hitta.

– Använd rätt läkemedel i rätt dos och i rätt tid (här behöver du professionell hjälp att ta reda på vilket läkemedel som passar dig samt hur och när det ska användas).

– Alternativa metoder kan vara bra både i förebyggande syfte och i kombination med läkemedelsbehandling. Prova gärna medicinsk yoga, akupunktur och fysisk aktivitet.

– Ska du opereras, tala om ifall du upplever annan smärta. Detta påverkan nämligen både operationsförlopp och läkning.   

 

Kvällens sista föreläsning hölls i ämnet hjärtsvikt av Cecilia Linde, professor i kardiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Även här stod  genusperspektiv i fokus och Cecilia Linde berättade bland annat om hur  kvinnor insjuknar senare än män och i en annan typ av  hjärtsvikt. Därför är det viktigt att ytterligare uppmärksamma den kvinnliga varianten av hjärtsvikt. En hjälp här kan vara  att fler kvinnor med hjärtsvikt anmäler sitt intresse att ställa upp i forskningsstudier.

 

I början av kvällen då Alexandra Charles och Annette Lefterow talade om lycka, påminde Annette om Buddhas citat; ”Den enda vägen till lyckan är lyckan” som enligt henne kan tolkas som att gå in i en känsla av lycka. Att hitta den känslan är individuellt men kan tränas upp. Annette själv tycker att träning och speciellt lugnare former som yoga och hennes nya träningsform Yogalett är ett sätt för henne att uppleva lycka. Kvällen avrundades med att alla i publiken fick prova på Yogalett tillsammans med Anette. Kanske ledde det till att några gick hem med en nyfunnen lyckokänsla inombords.