En ”knipande” hälsokväll

Höstens möte handlade om hälsa, kondition, goda levnadsvanor och urinläckage med mera. Ett 70-tal medlemmar samlades framför bron till Stora Holmen där det 1.1 kilometer långa hälsospåret börjar.

Efter en rask promenad runt den höstklädda Stora Holmen blev det föreläsning i Willandersalen inne på USÖ. Arrangörer var 1,6 miljonerklubben med kontaktkvinnorna Monica Wahlgren och Margareta Svidén samt Annika Rosdahl från Nyckelfonden.

Om kondition som är den enskilt viktigaste faktorn för god hälsa gav Yvonne Franzén, leg. Fysioterapeut reflektioner om.

– Kondition är en färskvara, det är ingen myt, det är sanning. Ju mer otränad man är, desto snabbare förbättras konditionen, berättar Yvonne. Det finns mycket att vinna med att träna. Bland annat får vi bättre syreupptagning ett starkare hjärta med mera. Ja det finns bara fördelar med motion och är aldrig för sent att börja träna.

Kvällens andra talare var Karin Franzén som är överläkare, Med. dr i Gynekologi/Obstetrik. Karin arbetar halvtid inom den öppna vården och andra halvan vid läkarutbildningen.

Temat på Karins föredrag var ”Varför är det så svårt att springa och hoppa nu för tiden?” som handlade om ny forskning om webbaserad behandling av urinläckage. Det finns olika orsaker till urinläckage där ansträngningsinkontinens är den vanligaste.

Om ansträngningsinkontinens är läckage vid skratt eller nysning så yttrar sig blandinkontinens med trängningar och kort varningstid. Det gäller att snabbt komma till toaletten. Överaktiv blåsa kräver också täta toalettbesök.

– Ansträngningsläckage drabbar drygt 30 000 kvinnor i åldern från 20 år och upp till 85+ och ökar vid stigande ålder. 30 procent söker hjälp för sina problem och resten inte. Fler borde söka för det finns bra behandling att få. Fortfarande är knipandet en mycket bra träning. Ni som vill veta mer om urinläckage kan gå in på ”tät nu” och läsa mer, säger Karin Franzén.

En trappa upp i sjukhusets matsal väntade mingeltallrik och en stund med Urban Hussmo, kvällens ende man. Urban är känd för sitt framförande av Frank Sinatras låtar.

Ett av kvällens höjdpunkt var när Urban framförde en text som han skrivet som en hyllning till den åldrande kvinnan och dagens tema urinläckage.

Efter framförandet av sången ville applåderna aldrig ta slut. Det var en fin sång som lyfte fram det vackra åldrandet.

Under kvällen såldes två lotteriringar med skänkta vinster. Första vinsten var en röd damcykel och lycklig vinnare blev Margareta Öberg.

I vår kommer Woman in Red att hållas på Örebro Slott där landshövding Maria Larsson och Alexandra Charlez deltar.

Text: Inger Persson

 

En röd och grann cykel vann Margareta Öberg.

 

Kvällens underhållare var Urban Hussmo.

 

Koll på klockan har Yvonne Franzén.

Foto: Inger Persson