Medalj för förtjänstfullt ideellt arbete

Alexandra tog emot medalj av åttonde graden från kungen den 16 juni, för förtjänstfullt ideellt arbete för kvinnors hälsa.

Hur går medaljutdelningen till?

När medaljerna är utdelade håller Kungen ett kort gratulationstal. Därefter håller en av medaljörerna ett tacktal å medaljörernas vägnar. Därefter är det mottagning för pristagarna och deras gäster i ett angränsande rum. De får en möjlighet att tala med Kungaparet och med varandra. Efter cirka 30 minuter knackar Ceremonimästaren i golvet med sin käpp för att markera att mottagningen är över. Då drar sig Kungaparet tillbaka och gästerna går hem.

Hur väljer man vilka som ska få medalj?

Medaljer förlänas svenska och utländska medborgare av statschefen för framstående insatser inom samhället och även som minne av betydande personer eller viktiga händelser.

Det kommer in många olika förslag som de Riksmarskalksämbetet sammanställer. Vissa namn är från allmänheten, vissa tar de in själva och de skickar också ut förfrågningar till bland annat landshövdingarna för att få regional spridning på medaljörerna. Den fullständiga listan bereds och ges till Riksmarskalken som sedan samlar en grupp som representerar olika delar av samhället. Denna grupp tar beslut om vilka namn som förs vidare till Kungen som sedan beslutar om vilka som ska få medalj.

Källa: www.Kungahuset.se