Äldres liv – bryr vi oss?

Första seminariet som vi arrangerade i Almedalen i Residensets trädgård blev fantastiskt. Det var soligt och varmt och det blev fullsatt på 10 minuter. Ämnet för kvällen var – Äldres liv, bryr vi oss?

Fler och fler blir äldre, men ökar vård och omsorg i samma takt? Många äldre drabbas av sjukdomar och vem satsar på dem? Många frågor som våra föreläsare berörde när de talade om demens, osteoporos, psykiatri, geriatrik och politik.

Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro Universitet talade om hur åldersrelaterade sjukdomar kan tas omhand men hur det tyvärr brister på många sätt. Med en allt större och äldre åldersgrupp så är det viktigt att det också satsas på geriatrik.

Wilhelmina Hoffman, verksamhetschef på Silviahemmet och Ewa Samuelsson, ordförande på Svenskt Demenscentrum pratade om just demens. De berörde vikten av att alla skulle se – att åldras är ingen sjukdom, däremot kan man drabbas av sjukdomar. Demens en av dem, och hur ska vi då bemöta detta? Det är viktigt att tänka på mötet mellan människor, för det är då kvalitet inom vården uppstår. Det är viktigt med värdig vård, vad man än drabbats av och oavsett vart.

Demensförbundet håller nu på att lägga fram ett förslag till regeringen för att ändra taket för bidrag till hyra på bostäder, för många äldre har inte råd att bo bra med sina låga pensioner.

Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs Universitet, berättade en anekdot från en tidigare föreläsning där det blev ett fel i presentationen när de sa ”70 är det nya 20”, som han nu ändå kan prata om och hålla med om till viss del. För idag vill pensionärer resa, göra den där Indienresan man aldrig gjorde, de vill gå på kurser, upptäcka saker och göra det de aldrig hann tidigare. Åldrandet har förändrats och livslängden blir allt högre och därmed blir också fler sjuka i olika åldersrelaterade sjukdomar som tex demens (även om det kan drabba yngre också). För att förebygga sjukdom så har undersökningar visat att det är viktigt att människor får så mycket utbildning som möjligt för att hålla igång huvudet och en bra kost och motion. Det tragiska är att självmord är mycket vanligt hos äldre pga. depression, därför är det viktigt att vi alla lär oss känna igen tecken på depression. Det ska vara lika självklart att rycka in och hjälpa när man ser tecken på depression som folk i behov av hjärt- och lungräddning. Det handlar om liv!

Hur tar vi tillvara på all erfarenhet som äldre människor har?
Ewa Ställdahl, generaldirektör på Forte, delade med sig av sin kunskap. Om vi har så många äldre människor idag än för 20 år sedan och de vill arbeta längre, då är de av vikt att ta tillvara all den erfarenhet och kunskap som dessa personer har.

Kristina Åkesson, professor inom osteoporos vid Lunds Universitet, berättade att Sverige tillsammans med Norge och Danmark har flest frakturer i världen. Benskörhet är en vanlig sjukdom hos äldre och frakturriskerna kan minskas med läkemedelsbehandling, livsstilsförändringar och fallförebyggande insatser. Tyvärr får inte så många som är drabbade av osteoporos hjälp, som de skulle behöva.

Ur politisk vinkel så tyckte Pernilla Baralt, statssekreterare på Socialdepartementet för Åsa Regner, om att det måste tas fram lätta arbetssätt och strukturer för att ta tillvara all innovationskraft och idéer som tex sjuksköterskor har för att förbättra äldreomsorgen. ”vi kan inte endast se till forskningen, utan måste ta tillvara på praktiken”.

Alla föreläsare hade önskemål som Pernilla lovade att hon skulle föra med sig till Åsa Regner, jämställdhets- och äldreminister och Gabriell Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister.

Önskemålen var att ge mer pengar till forskning och utbildning av personal, inom geriatrik, psykiatri och demens. Att de skulle se till att utbildningen och fortbildning hör ihop med vård och drift.

Efter ett lärorikt och intressant seminarium minglade föreläsare och gäster i trädgården med lite plockmat och förfriskningar, en härlig avslutning på onsdags kvällen.

 


Ingmar Skoog och Alexandra

 


Kristina Åkesson

 


Pernilla Baralt

 


Frågor och svar från panelen

 


Publiken i den härliga trädgården!