Årets stipendater 2015

Fyra av årets stipendiater mottog sina diplom och checkar vid Woman in Red på Oscarsteatern i Stockholm den 4 mars. Stiependieutdelare var jämställdhetsminister Åsa Regnér och landshövding Chris Heister. Fr. v. Agneta Månsson Broberg, Birgitta Sigvant, Björn Redfors och Francesco Paneni

Stipendier för forskning på kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar

Woman in Red är en årligt återkommande kampanj som 1,6 & 2,6 miljonerklubben driver för att uppmärksamma och informera om hjärt- och kärlsjukdomar, som är den vanligaste dödsorsaken bland svenska kvinnor. Kampanjen syftar även till att samla in pengar till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, som delar ut stipendier till forskning inom området.

Årets forskningsstipendier delades ut den 4 mars på Oscarsteatern i samband med Woman in Red i Stockholm. Sex stipendiater fick dela på sammanlagt 1 250 000 kr till forskning om hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar som särskilt drabbar kvinnor.

I år genomfördes Woman in Red-evenemang på 17 orter runtom i landet under hela mars månad. För mer info, program och bokning klicka här.

 

Årets stipendiater är:

 

Agneta Månsson Broberg, medicinsk doktor, kardiolog, Kardiologkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.

 

Agneta Månsson Broberg tilldelas 300 000 kr för fortsättningsstudier om hjärteffekter av bröstcancerbehandling – ett outforskat och viktigt område om kvinnor med bröstcancer
Läs mer

 

Christof Varenhorst, medicinsk doktor, kardiolog, kardiologkliniken, Uppsala Akademiska Sjukhus, Uppsala.

 

Christof Varenhorst tilldelas  300 000kr  för studier om spontan kranskärlsdissektion hos kvinnor – ett outforskat men viktigt tillstånd som drabbar mest kvinnor.
Läs mer

 

Björn Redfors, medicinsk doktor, kardiolog, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.

 

Björn Redfors tilldelas 200 000 kr för mekanistiska studier och interventionsstudier om stressinducerd hjärtmuskelsjukdom- Takosubos syndrom- en underdiagnostiserad hjärtsjukdom som drabbar mest kvinnor.
Läs mer

 

Bledar Dakar,allmänläkare, medicinsk doktor, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, Göteborg.

 

Bledar Dakar tilldelas 150 000 kr för  studier om könsskillnader vid hjärtinfarkt kan förklaras av skillnader I endotelfunktion och könshormoner-viktiga mekanistiska studier.
Läs mer

 

Birgitta Sigvant, överläkare, kärlkirurg, medicinsk doktor, Kirurgkliniken, Centralsjukhuset i Karlstad.

 

Birgitta Sigvant tilldelas 150 000 kr för en undersökning om naturalförloppet vid perifer kärlsjukdom med analys av köns och genusskillnader-en 10 årsuppföljning.

Läs mer

 

Francesco Paneni, kardiolog, medicinsk doktor, CMM, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna.

 

Francesco Paneni tilldelas 150 000 kr för  epigenetisk forskning om könsskillnader i hjärt-kärlbiomarkörer vid typ2 diabetes. 

Läs mer