Givande kväll i Luleå

Första hjälpen är ett välkänt begrepp men vad är första hjälpen vid psykisk ohälsa? Vi vet hur viktigt det är med bra kost och fysisk aktiviter men dagens barn förväntas leva kortare än sina föräldrar på grund av överviktsrelaterade sjukdomar. Dessa frågor engagerade över 70 vetgiriga kvinnor på vårt seminarium i Luleå den 21 oktober.

En välkänd profil i Luleå är Anna-Karin Lindqvist, f.d. elitidrottare och sjukgymnast i Svenska simlandslaget och nu doktorand vid Luleå Tekniska Universitet. Anna-Karin berättade om att barn som växer upp idag förväntas ha kortare livslängd än sina föräldrar. Anledningen är att de inte rör dig tillräckligt och inte äter tillräckligt nyttigt och varierat. Hur kan vi bryta denna trend?

Varje dag tar en person över 65 livet av sig. Även när det gäller psykisk ohälsa verkar det finnas ett mörkertal när det gäller äldre människor som är deprimerade. Hur kan vi ge första hjälpen vid psykisk ohälsa hos mogna kvinnor och män? Om just detta – Själens ABC – talade Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och författare. Hon berättade att många äldre som även har en psykisk diagnos men söker för ett ”fysiskt” problem som till exempel hjärtflimmer ofta inte blir tagna på allvar på grund av noteringar om psykiska problem. Den psykiska diagnosen blir en form av ”dimma” till patientens nackdel.

Under rubrik ”Är vi lika försurade som Östersjön?” talade Lilian Forsmans som betonade vikten av en balanserad kost med många basiska produkter som groddar och alger.

Konferencier var Marie Mian från 1,6miljonerklubbens kärntrupp som delade med sig av sina egna erfarenheter och sin egen väg genom livet.

– Som vanligt var stämningen på topp och nu är det dags att börja planera inför Woman in Red, berättade Marianne Blomqvist, vår kontaktkvinna i Luleå.  


Foto: NSD, Norrländska Socialdemokraten