Om hjärtat och synen i Linköping

Vårt seminarium i Linköping den 15 oktober på Hotell Ekoxen lockade 135 vetgiriga! Vi fick lära oss om hur det kan vara att vänta barn om man samtidigt har en medfödd missbildning på hjärtat. Hur det är att leva med hjärtflimmer och om vad som händer med synen när vi blir äldre var också ämnen som engagerade många.

 

Kristina Kernell är gynekolog, forskare och en av Kvinnor & Hälsas stipendiater. Hon berättade om sina hittills uppnådda forskningsresultat med fokus på gravida med medfödda hjärtmissbildningar. Tidigare har kvinnor som själva har medfödda hjärtmissbildningar vid födseln blivit avrådda att skaffa barn men så är det inte längre. .

 

Idag föds ca 1000 barn varje år med en hjärtmissbildning och 90 % av dessa överlever. Man kan nu operera svåra hjärtmissbildningar på små barn. De barn som har en hjärtmissbildning föds oftare för tidigt, med kejsarsnitt och som del i ett tvillingpar.

 

Som alltid när Alexandra Charles berättar om sitt händelserika liv med utgångspunkt från sin bok Livet är en dröm – var intresset stort med många skratt!

 

Rose-Marie Pettersson är överläkare och specialist i kardiologi och invärtesmedicin från Norrköping- Hon beskrev vad som händer när hjärtat tappar takten. Hon berättade väldigt informativt vad förmaksflimmer är och vilka riskfaktorer som finns. I de flesta fall kan man leva som vanligt om man har hjärtflimmer med de allmänna råden som idag finns för det mesta kring vår vällevnad: motionera, inte dricka för mycket och hålla vikten.

 

Kvällen avslutades med optiker Lena Malmberg som hade en bra genomgång av ögats olika sjukdomar och hur man ser när man drabbas av grå starr, gula fläcken och grön starr. Man ska vara försiktig med att utsätta ögonen för starkt solljus och cigarettrök-Kosttillskott och solglasögon kan vara bra att ta till!

 

Så avslutades en spännande kväll i Linköping!

 

Wivi-Ann Heurlin-Krantz
Ambassadör 1,6miljonerklubben