Med ögat i fokus

Att blåbär är bra för synen vet kanske många men visste ni också att de flesta gröna grönsaker är bra för vår ögonhälsa?  Dessutom fick vi en förhandstitt på kommande utställning om 1900-talet på Armémuseum och vad är egentligen 4,2miljonerklubben? Vårt seminarium i Stockholm den 30 september blev en uppskattad andra chans för dem som inte fick plats förra gången vi hade en kväll om ögat.

 

Man brukar säga att man ”äter med ögat” – att utseendet på kosten har betydelse för smakupplevelsen. Men vad vi äter och hur vi lever har även betydelse för vår ögonhälsa berättade Lis Forslund, ögonläkare och närings-specialist. Hon berättade att flerommättade fetter är bra för ögonhälsan, precis som vitamin A. Dessutom visar studier att risken att få gråstarr minskar om man äter kost där det finns rikligt med anti-oxidanter. En vanlig orsak till synförsämring och blindhet i utvecklingsländer är just vitamin A-brist. Annat som är bra för ögonen är grönkål, spenat, majs, paprika, broccoli, makrill, torkad oregano, kryddnejlika och nötter.  Medan rökning, övervikt och brist på fysisk aktivitet är negativt för ögonhälsan.

 

Seminariet hölls på Armémuseum i Stockholm och en inblick i hur det är att arbeta inom den världen fick vi av Christian Braunstein från Armémuseets vänner. Christian Braunstein väckte många skratt när han bjöd på anekdoter från sina långa karriär. Andreas Ohlsson, en av museets intendenter, berättade om kommande 1900-talsutställning ”Krig och fred” som vi även under kvällen fick en förhandsglimt av.

 

1,6 & 2,6miljonerklubben är välbekanta begrepp för kvällens besökare men vad är 4,2miljonerklubben? Frågan ställdes av kvällens sista föreläsare, Peter Karvik som är optiker. Om du har börjar få problem att få armarna att räcka till när du läser tillhör du de 4,2 miljoner svenskar som är presbyoper – eller har så kallad ålderssynthet. Ålderssynthet innebär att man får svårt att ställa om synen för att se klart på nära håll. Denna förändring kommer för de flesta i 45års-åldern. Peter Karvik berättade om olika former av optik och beskrev fördelarna och riskerna med så kallad refraktiv kirurgi.

 

I vimlet träffar vi Lilliann Mårtensson som ofta går på våra seminarier:
 – När man blir äldre får man ju en del problem med hälsan och just detta med att synen förändras är ju något som berör många av oss.

 

Kvällens konfrencier var wellnessprofilen Annette Lefterow som fick oss att variera lyssnandet med fysiska övningar!

 

Ett varmt tack till alla medverkande!

 

 

Lis Forslund, ögonläkare och närings-specialist Andreas Ohlsson

 

Fr vä. Annette Lefterow, Madeliene Andersson, Peter Karvik

Yoga med Annett Lefterow

Deltagare på seminariet