Om mat, ayurveda och naturens läkande krafter

Salong i Brokinds vackra rehabiliteringsträdgård i Linköping

Vi hade en fantastisk dag i en ljuvlig trädgård med flödande solsken. Barbro Brageé, ordförande för Kindamat och initiativtagare till Östgötamat, Regional matkultur, berättade om dagens ”åksjuka” mat. Vi ska äta närproducerat för att värna om miljön, säkra och utöka arbetstillfällen lokalt och för hälsans skull. Matprodukter transporteras över världen, som till exempel vitlök som odlas i Frankrike, åker till Kenya och flätas innan den hamnar hos konsumenten.

Maria Petri, hälsocoach utifrån ayurvedametoden talade om mat som medicin. Ayurvedametoden innebär att vi äter utifrån vår personlighetstyp, vi ska äta för att få kroppen i balans. Ett enkelt test avgör om man är en Vata, Pitta eller Kapha.

Anna Falkenberg, ägare och initiativtagare till Brokinds Rehabiliteringsträdgård, berättade om hur hon arbetar med att hjälpa stressade människor att nå balans. Anna är beteendevetare, också utbildad på Alnarp och har läst teologi. Djur, natur, skog och sjö med fågelkvitter i en ostörd miljö har en läkande effekt på kroppen. Dagen avslutades med en läcker närproducerad måltid som inte var ”åksjuk”. Alla åkte vi hem med en avstressad kropp, fylld av D-vitamin från denna ljuvliga dag.

 

Wivi-Ann Heurlin-Krantz
1,6 miljonerklubbens kontaktkvinna i Östergötland