Om osynlig smärta, härliga hormoner och parhälsa

Seminarium i Stockholm 7 april 2014

Hur känns det att ha väldigt ont men inte bli trodd när smärtan inte går att se eller mäta? Och är kvinnor mer smärttåliga än män? Dessa är ett par av de frågor som dök upp under vårt seminarium på Clarion Hotel i Stockholm den 7 april. Dessutom fick vi lära oss att testosteron är ett riktigt feel good-hormon och lyssna på kritiker-rosade Jonas Nerbes tolkning av Shakespeare.

Anette Lefterow, wellnessprofil och en av våra uppskattade bloggare, lotsade oss igenom kvällen och självklart blev det även tillfälle för oss att prova på hennes egen-utvecklade dansform Kathap.

Att upplevelsen av smärta är högst individuell berättade Gunilla Brodda Jansen, specialist i rehabiliteringsmedicin och smärtlindring, Hon förklarade varför det gör ont fast inget syns och satte oss in i skillnaderna mellan mäns och kvinnors smärta.

Under rubrik ”Ett underliv för hela livet” berättade Helena Kopp Kallner, bitr överläkare, på Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus om vad som händer med vårt underliv från puberteten till klimakteriet. Varför tycker många att ämnet är så pinsamt och hur många av er har egentligen tittat på ert underliv med en spegel? Med glimten i ögat fick Helena Kopp Kallner publiken med sig när hon kastade ut kommentaren:

– Underliv är vackra, jag tittar på dem hela dagarna!

Ett angeläget ämne för både män och kvinnor är parhälsa och hur påverkar mäns intima hälsa kvinnor? Stefan Arver som är överläkare vid Centrum för andrologi och sexual medicin, Karolinska i Huddinge, förklarade hur män kan ha olika nivåer av testosteron och vilka faktorer som påverkar – exempelvis livsstil och övervikt. Han berättade även om den hjälp som finns att få för män med bristande sexuell förmåga och om hur paret som helhet med rätt hjälp upplever en ökad livskvalitet. Men allt handlar inte om sex, betonade han. Många par upplever att de har en harmonisk relation även utan ett aktivt sexliv!

För kvällens kulturella inslag stod skådespelaren och sångaren Jonas Nerbe som berättade om tillkomsten av musikalen ”Vår resa med William” om Shakespeares mest personliga verk. Föreställningen är en stor press- och publiksuccé i Sverige och i USA.

 

Stefan Arver , Jonas Nerbe och vår duktiga konferensvärdinna

 

Två nöjda deltagare

 

Gunilla Brodda Jensen och dotter Edit